Foto: Frederikke Nielsen og Nadia Nielsen fra 6. A på Præstø skole optager film, Lommefilm

Filmkonkurrence giver unge nye perspektiver på rettigheder

apr 27, 2022 | Kampagner

27. april 2022

Vinderen er netop fundet, i en landsdækkende filmkonkurrence for folkeskolen. Her har 25 skoleklasser produceret 102 film om rettigheder. 

”Se den her nye hjemmeside. Alt er gratis – både film OG serier!” siger en pige til sine to veninder. ”Men, er det ikke ulovligt?” lyder svaret fra den ene. Sådan forløber åbningen i filmen ”Hacket”, der netop har vundet en landsdækkende filmkonkurrence for folkeskoleklasser i mellemtrinnet, iværksat af RettighedsAlliancen i samarbejde med Lommefilm. 

Her har elever i 25 skoleklasser fra hele landet kæmpet om at lave den bedste film om emnet rettigheder, og hvorfor man skal passe på egne og andres rettigheder på internettet. Med udgangspunkt i undervisningsforløbet ”Del – med omtanke”, berør elevernes film emner som, hvilke personlige konsekvenser det kan medføre, hvis man streamer ulovligt på nettet, og hvorfor det er vigtigt at tænke sig om, før man deler kreativt indhold på nettet eller uploader billeder af andre uden at spørge om lov. 

Kreative projekter skaber forståelse for andres rettigheder 

Det, at arbejde kreativt med komplicerede problemstillinger, såsom ophavsret og samtykke, giver eleverne mulighed for at undersøge emnet fra nye sider. Netop dette har RettighedsAlliancen gode erfaringer med fra lignende undervisningsprojekter, hvor børn og unge arbejder kreativt og kritisk med deres egen adfærd på internettet. 

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger:

”Ved at producere deres egne film, får eleverne en forståelse for, hvorfor vi skal værne om de indholdsprodukter, som kreative aktører investerer både tid, energi og penge i. Vi håber, at eleverne vil tage dette med sig i deres færden på nettet, og at filmkonkurrencen kan være en inspiration til, hvordan man som skole kan arbejde kreativt med ”Del – med omtanke”.

Gruppepres og en hacket computer

Konkurrencens 1. plads går til ”Hacket”, som handler om konsekvenserne ved at streame film gratis via ulovlige hjemmesider. Den berører desuden, hvordan det at forbruge indhold ulovligt kan være forankret i sociale normer og at det derfor kan være svært at sige fra. Filmen er lavet af fire elever fra 7.c på Sophieskolen i Nykøbing Falster, og præmien er en udflugt for hele klassen til Nordisk Film i Valby. 2. pladsen går til filmen ”Springet”, som er lavet af elever fra 7.a på Mårslet skole, der har vundet en tur i biografen for hele klassen. 

Filmkonkurrencens 1. plads er blevet tildelt af en jury bestående af RettighedsAlliancen og Lommefilm, mens 2. pladsen er en publikumspris, som blev afgjort ved sms-afstemning.

Se alle 102 film på Lommefilms hjemmeside her.

Filmkonkurrencen er iværksat af RettighedsAlliancen i samarbejde med Lommefilm, og projektet er støttet af Kulturministeriet, Det Danske Filminstitut og Producent Rettigheder Danmark. Filmkonkurrencen er en del af initiativet Share With Care

Fakta om Del – med omtanke

● Målgruppe: 5., 6., og 7. klassetrin

● Fag: Dansk og teknologiforståelse

● 4-6 undervisningslektioner

● Materialet er gratis tilgængeligt for alle skoler på Alineas undervisningsportal

Find “Del – med omtanke” her