Københavns Byret har afgjort, at de danske internetudbydere skal blokere for fire ulovlige filmstreamingsider. Den 8. oktober afsagde retten en kendelse, som pålagde Telia at blokere for siderne. De andre internetudbydere retter sig også efter kendelsen og blokerer derfor også.
De fire ulovlige filmsider hedder Dreamfilm, Swefilmer, Primewire og Movie4k. De bliver alle blokeret vha. en såkaldt DNS-blokering.
Hvad er en blokering?
En DNS-blokering medfører, at man ikke længere kan komme ind på hjemmesiden bag et domænenavn fra internetudbydernes net og servere.
Man bliver præsenteret for en kort infotekst, som forklarer, at hjemmesiden er blokeret, fordi den er ulovlig, og teksten henviser til tjenester, hvor man lovligt kan finde både film og tv-serier.
Internetudbyderne registrerer ikke, hvem der prøver at komme ind på blokerede hjemmesider.
Hvorfor en blokering?
RettighedsAlliancen har ført retssagen om at få filmsiderne blokeret. De fire sider er de mest populære blandt brugerne, og siderne tilbyder hver især tusindvis af film uden at betale penge tilbage til de personer, som har investeret i filmene. På fx Primewire bliver der udbudt cirka 55.000 film.
Det er et problem for filmskaberne, fordi de går glip af de indtægter, der skal til, hvis de skal kunne lave nye film i fremtiden. I stedet for flyder der penge til de ulovlige filmsiders bagmænd.
Bagmændenes aktiviteter er ulovlige, og det kan blokeringerne være med til at stoppe. Derfor har retten afgjort, at internetudbyderne skal blokere for filmsiderne.
Hvorfor er siderne ulovlige?
Kort sagt er filmsiderne ulovlige, fordi de tilbyder film uden at have lavet en aftale med de personer, som har lavet filmene, og som derfor har ophavsretten til dem. Det kan i sidste ende føre til, at filmskaberne går glip af så mange indtægter, at de ikke kan lave nye kvalitetsfilm i fremtiden.
Selvom det også er ulovligt for brugerne at streame film og tv-serier fra filmsiderne, handler blokeringerne om at begrænse bagmændenes kriminelle aktiviteter. Bagmændene skjuler deres identitet, og derfor har det ikke været muligt at identificere dem og stille dem til ansvar. Af den grund har RettighedsAlliancen anmodet retten om at pålægge internetudbyderne at blokere for de fire filmsider.
Vi har forsøgt at give bagmændene mulighed for at møde op og argumentere for deres sag ved at sende information via filmsidernes mailadresser, registrantoplysninger på domænenavnene osv., men ingen har altså givet sig til kende.
Liste over lovlige tjenester
På hjemmesiden for oplysningsindsatsen Share With Care kan du finde en liste over de digitale tjenester, som tilbyder musik, film, tv, spil eller litteratur. Bruger du en tjeneste fra listen, kan du være sikker på, at den kunstner, du ser, læser eller lytter til, får betaling for sit arbejde.
Gå direkte til listen (eksternt link).