Udviklingen på det ulovlige marked har udviklet sig markant gennem det seneste år. De ulovlige tjenester ser mere lovlige ud og er mere brugervenlige, og de personer, der førhen i pirateriets barndom stod bag tjenesterne – det var typisk filmentusiaster, it-nørder og idealister – er blevet overtaget af organiserede kriminelle grupper. Nyheden om gidseltagning af en ny Disney-film viser med al tydelighed, at det at stjæle film er flyttet fra børneværelset og ud på det sorte net.
Læs om sagen her: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/disney-film-taget-som-gidsel-hackere-kraever-loesesum
I Folketinget i dag behandles et beslutningsforslag om en styrket håndhævelse af IP-kriminalitet. Disney-sagen er et godt eksempel på, at der er brug for meget større fokus på området.
I dag er størstedelen af de personer, der står bag ulovlige tjenester, organiserede kriminelle, som bruger film og andet populært indhold til at lokke brugere til sig. Det er ganske enkelt fordi, populære produkter trækker mange brugere til, og de mange almindelige brugere, deriblandt 212 mio. besøg fra danskere på ulovlige filmtjenester i ”cloudland”, kan udnyttes til at tjene penge på flere måder, fx annonceindtægter, snyde kortoplysninger ud af brugere, placere malware på computere og identitetstyveri.
Ulovlig streaming af film har længe været et stort problem, men at hackere kræver løsepenge, det er ret nyt – og det er noget, der fremover bør ses med stor alvor på.