Foto: Fotis Fotopoulos

Historisk dom: Stream ripping-tjeneste er ulovlig og skal blokeres

jul 6, 2018 | Retssager

6. juli 2018

Retten på Frederiksberg har netop dømt en populær musikkopieringstjeneste ulovlig. Tjenesten gør det muligt uretmæssigt at kopiere og gemme musik fra internettet, såkaldt ’stream ripping’. Sagen er den første af sin slags i verden og et vigtigt skridt i kampen mod IP-kriminalitet.

Stream ripping er en meget populær teknik, der gør det muligt at downloade permanente kopier af musik fra lovlige musiksider. Den nu ulovlige tjeneste, som sagen handlede om, hedder Convert2mp3, og den bruges hovedsageligt til at kopiere musik fra musikvideoer på YouTube. Tjenesten er simpel at bruge og meget populær, ikke mindst fordi den er gratis.

Resultatet af sagen er historisk, da det er første gang på verdensplan, at en stream ripping-tjeneste bliver blokeret. Den er også et bevis på, at RettighedsAlliancens aktiviteter følger med udviklingen på internettet, hvor ulovlige tjenester konstant finder på nye metoder til at udnytte rettigheder på ulovlig vis. Sagen illustrerer derfor vigtigheden af den teknologineutrale tilgang i RettighedsAlliancens blokeringsarbejde.

Sagen er også vigtig, fordi den skaber klarhed for brugerne, der har haft vanskeligt ved at gennemskue, hvorvidt en tjeneste som Convert2mp3 er ulovlig eller ej. Maria Fredenslund, Direktør i RettighedsAlliancen, som førte sagen på vegne af IFPI, KODA, Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund forklarer:

Stream ripping bliver brugt i samspil med digitale platforme, som i forvejen stiller gratis musik til rådighed, eksempelvis YouTube eller Freemium Spotify. Så det er klart, at man hurtigt kan blive snydt til at tro, at gratis musik betyder, at man må gøre med det, hvad man vil. Problemet er, at stream ripping-tjenester ikke licenserer musikken fra rettighedshaverne, som derfor mister deres forretningsgrundlag. Derfor er vi meget glade for, at vi nu har rettens ord for, at stream ripping altså er ulovligt.”

RettighedsAlliancen ser det som en vigtig opgave, at det skal være tydeligere for internetbrugerne om tjenester er lovlige eller ej. Det er også vigtigt at understrege, at det er en samfundsopgave, da en enkelt aktør kan ikke løfte denne opgave alene.