Foto: Sandro Schuh

LaLiga går sammen med RettighedsAlliancen og vinder første sag om ulovlig fodbold i Danmark

apr 25, 2019 | Retssager, Samarbejder

25. april 2019

For første gang i Danmark har en domstol slået fast, at ulovlig streaming af live sport kan og skal blokeres. Sagen blev bragt for retten af den spanske fodboldliga LaLiga i samarbejde med RettighedsAlliancen og baner vejen for yderligere blokeringer af ulovlig live-streaming – både af sport og tv generelt.

Live-sport er meget populært blandt danskerne, men desværre er det ikke alle, der tilegner sig adgang til live-streaming af sportsbegivenheder på lovlig vis. I perioden fra februar 2018 til februar 2019 registrerede RettighedsAlliancen 18 millioner besøg til de mest populære ulovlige live-sport-tjenester i Danmark. Samtidig observerede RettighedsAlliancen en stigning på 15 % i samme periode, og det er blandt andet derfor RettighedsAlliancen i samarbejde med den spanske fodboldliga LaLiga nu har ført den første sag om blokering af ulovlig streaming af live-sport. Det fortæller RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund, der førte blokeringssagen:

”Vi oplever en voldsom trafik til hjemmesider, der tilbyder ulovlig live-streaming af sportsbegivenheder. Det er særligt fodboldkampe, der tiltrækker de danske brugere, og med et gennemsnitligt antal besøg på 1,4 millioner danskere om måneden, så er der altså tale om et omfattende og alvorligt problem.”

Et problem, der ifølge Maria Fredenslund ikke kun omhandler rettighedshaverne, men i høj grad også brugerne af de ulovlige tjenester. Det er nemlig de færreste der ved, hvilken risiko man løber, når man benytter sig af ulovlige sider:

”Undersøgelser viser, at risikoen for at blive ramt af malware, når man benytter sig af ulovlige tjenester, stiger markant. Samtidig kaster den enorme trafik rigtig mange annoncekroner af sig, og de går altså lige i lommen på bagmændene,” forklarer Maria Fredenslund.

Blokeringssag baner vejen
I sagen har RettighedsAlliancen og LaLiga anmodet om at få 9 populære ulovlige streamingtjenester blokeret af de danske internetudbydere. Disse tjenester er nogle af dem, der har genereret mest trafik, og som alle har givet adgang til indhold, som blandt andet LaLiga ejer rettighederne til, uden de nødvendige aftaler eller betaling til rettighedshaverne.

LaLigas ‘Audiovisual Director’ Melcior Soler fortæller, at ulovlig streaming af LaLigas kampe længe har været et stort problem:

”Audiovisual Piracy is illegal and has great consequences, not only for us, but for the league and the future of the game, so we are very happy that RettighedsAlliancen has joined us in the fight. We know that Denmark is at the forefront of the development of digital tools to fight online piracy, and this is a big issue for us,” siger Melcior Soler og fortsætter:

“We are now looking forward to seeing the effects of the blockings and hope that they can serve as an example for other countries, so that we can stand together in the fight against online piracy.”