Foto: Malte Helmhold

Netflix-udmelding understreger alvoren ved deling af passwords

apr 22, 2022 | Analyse

22. april 2022

Tæt ved hver tredje dansker deler passwords til indholdstjenester, viser undersøgelse fra Wilke. Det har økonomiske konsekvenser for distributører og rettighedshavere, hvilket bekræftes af Netflix, som estimerer at 100 millioner husstande globalt deler password med folk uden for deres husstand.

streaming- og indholdstjenester er det typisk en del af vilkårene, at kontoen kun må deles med personer inden for egen husstand. Alligevel har det været kendt længe, at brugere deler deres passwords til indholdstjenester med andre. Men selvom passworddeling er skyld i en omfattende mistet indtjening for indholdstjenester, har platformene været tilbageholdende med at sætte ind overfor problemet. Indtil nu. 

100 millioner husstande deler adgang til Netflix med andre

Onsdag den 19. april understregede Netflix, at deling af passwords er kilde til et massivt tab af indtjenings- og vækstmuligheder for tjenesten. Her estimerede Netflix, at 100 millioner husstande deler adgang til deres konto med andre, selvom det er i strid med tjenestens vilkår. Dette foranlediget af, at Netflix i begyndelsen af 2022 har mistet 200.000 betalende kunder, hvilket er første gang, at tjenesten oplever nedgang i brugere i over 10 år. Netop deling af passwords betragter Netflix som en væsentlig årsag til den økonomiske nedgang. Derfor vil deling af passwords have høj prioritet i Netflix’ fremadrettede fokus.

50 % af dem, der deler passwords, er villige til at betale

RettighedsAlliancen har de seneste år haft stort fokus på passworddeling, der i stigende grad vinder frem i blandt ulovligt forbrug af indhold. Vi ved fra undersøgelser, at deling af passwords til streamingtjenester er udbredt iblandt danskerne. I marts 2021 foretog Wilke en spørgeundersøgelse for RettighedsAlliancen, der afdækker danskernes adfærd i forhold til deling af passwords. Her svarede 31 %, at de deler deres passwords til indholdstjenester med andre uden for husstanden. Vigtigere endnu viser undersøgelsen, at 50 % af dem, der deler adgang til en indholdstjeneste med andre, ville betale for et abonnement, såfremt det ikke var muligt at dele. Det viser, at det økonomiske potentiale for indholdstjenester rammes direkte af deling af passwords

RettighedsAlliancens Direktør Maria Fredenslund siger: 

”Når halvdelen af dem, der deler passwords, er villige til at betale, viser det, at deling af passwords har økonomiske konsekvenser for kreativt indhold. Ikke alene begrænser det indholdstjenesternes økonomi. Det betyder også, at indholdstjenesterne har færre midler til at investere i indhold, og at brugerne i sidste ende selv taber på det. Udmeldingen fra Netflix er derfor med til at understrege de økonomiske konsekvenser ved passworddeling, og behovet for, at vi udvikler effektive midler imod det.”

Hovedresultater fra en spørgeundersøgelse, foretaget af Wilke for RettighedsAlliancen. Undersøgelsen er gennemført som onlineinterview i Wilkes Webpanel (CAWI). 762 personer deltog i undersøgelsen.

Hackede passwords sælges i organiserede netværk

Men deling af passwords er ikke blot noget, som foregår imellem venner og familiemedlemmer. På baggrund af efterforskning, ser RettighedsAlliancen en stigende tendens til, at hackede passwords til bl.a. indholdstjenester bliver videresolgt i kriminelle netværk. Dermed bliver danskeres private adgangsoplysninger til et ulovligt produkt, hvor profitten går til kriminelle bagmænd i stedet for til indholdstjenesterne. 

RettighedsAlliancens efterforskning har ført til en række politianmeldelser af personer i det kriminelle miljø, som står bag salget af hackede passwords. Den første straffesag på området er planlagt til at komme for retten i efteråret 2022. 

Kilde: DK.dk: Overraskende kundeflugt fra Netflix: Nu kan det snart være slut med at dele konto.