Foto: Share With Care

Nu kan du tjekke, om en tjeneste er ulovlig

nov 9, 2020 | Samarbejder

9. november 2020

En ny funktion på hjemmesiden Share With Care giver brugere mulighed for at tjekke, om en given hjemmeside er dømt ulovlig ved en dansk domstol, fordi den krænker opshavsretten.

Er den lovlig? Det spørgsmål kan man ofte stille sig selv i en tid, hvor ulovlige tjenester er blevet så gode til at camouflere deres ulovlige aktiviteter, at de kan være svære at skelne fra de lovlige.

Funktionen finder du på forsiden af Share With Care-hjemmesiden, ved at scrolle ned til den grønne ”Er den lovlig?”-bjælke. Her kan du indtaste URL’en til en hjemmeside og tjekke, om den er dømt ulovlig.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at funktionen kun er vejledende, da databasen, den trækker fra, ikke er udtømmende. RettighedsAlliancen anbefaler derfor, at du altid bruger din sunde fornuft, når du er inde på en hjemmeside.

Hvordan kan du ellers sikre dig mod ulovlige tjenester?

Udover URL-tjekkeren har kampagnen Share With Care udarbejdet en liste over lovlige tjenester, der findes på internettet. Bruger du en tjeneste fra listen, kan du være sikker på, at du befinder dig på en lovlig og sikker hjemmeside, hvor den kunstner, du ser, læser eller lytter til, får betaling for sit arbejde.

Du kan også benytte søgemaskinen FilmFinder, der giver dig mulighed for at søge på en specifik film eller serie, hvorefter du præsenteres for alle de lovlige tjenester, der tilbyder den.

Derudover har RettighedsAlliancen fundet frem til 7 tegn, som du kan bruge til at spotte, om en tjeneste er ulovlig: