Foto: Dit Digitale Kompas

Ny efterskolekampagne guider unge til at forbruge indhold lovligt

sep 28, 2023 | Kampagner

28. september 2023

Ved at producere deres egne kampagnefilm, skal elever lære om rettigheder og konsekvenserne ved ulovligt forbrug af indhold, i kampagnen ”Dit Digitale Kompas”

Danske unge har et stort ulovligt forbrug af indhold og benytter adskillige ulovlige digitale metoder til at se film, serier og sport. Derfor søsætter RettighedsAlliancen nu efterskolekampagnen ”Dit digitale kompas”, som del af en større indsats for at nå den yngre målgruppe. Fra og med i næste uge, vil kampagnen lære eleverne om konsekvenserne ved at forbruge digitalt indhold ulovligt og guide dem til at forbruge lovligt indhold og bruge deres digitale kompas, når de færdes på internettet.

Learning by doing

”Dit Digitale Kompas” skydes i gang mandag den 2. oktober 2023 på Lunderskov Efterskole i Kolding, og lægger derefter vejen forbi yderligere 7-8 efterskoler. Her introduceres eleverne til undervisningsmateriale bestående af en undervisningsfilm, hvor de møder forskellige perspektiver på vigtigheden af rettigheder og at forbruge indhold lovligt. Herefter skal eleverne producere deres egne kampagnefilm med udgangspunkt i den viden, de har fået fra undervisningsmaterialet. Kampagnens workshops faciliteres af Lommefilm, som er eksperter i at hjælpe unge med at udtrykke sig gennem filmmediet. 

Som prikken over i’et går de fem bedste film fra hele kampagnen videre til efterskolernes egen filmkonkurrence, Dolly Awards, som finder sted på Lunderskov Efterskole i foråret 2024. 

Budskaber leveret af skuespillere og unge 

Undervisningsfilmen til ”Dit Digitale Kompas” består af flere såkaldte flows, der gennem forskellige vinkler formidler, hvilke konsekvenser det kan medføre at forbruge digitalt indhold ulovligt. Undervisningsfilmen indledes med en explainer, som viser forskellige scenarier, hvorigennem man kan havne på ulovlige sider på nettet, og understreger at tilgængeligt ikke altid betyder lovligt. 

Flow 1: Explainer – “Dit Digitale Kompas”

I andet flow fortæller kvindelige skuespillere, hvilke konsekvenser det har for skuespillere, når deres medvirken i nøgen- og sexscener, bliver klippet, redigeret og delt på sociale medier. I tredje flow er ung-til-ung formidling i hovedsædet, når RettighedsAlliancens ungepanel fortæller, hvilke personlige konsekvenser forbrug af ulovligt digitalt indhold kan føre med sig.

De forskellige flows kan findes på RettighedsAlliancens hjemmeside, hvor den komplette undervisningsfilm også er tilgængelig. Ved interesse for at benytte og dele de forskellige flows fra undervisningsmaterialet er medlemmer af RettighedsAlliancen velkomne til at kontakte projektleder Iben Ohl på Iben.ohl@rettighedsalliancen.dk.

”Dit Digitale Kompas” er produceret og faciliteret i samarbejde med Lommefilm og støttet af Kulturministeriet.

Læs mere og find undervisningsmaterialet fra ”Dit Digitale Kompas” her