Foto: Alejandro Escamilla

Ny undersøgelse: Søgemaskiner fører brugerne til de ulovlige sites

okt 1, 2013 | Publikationer

1. oktober 2013

Søgemaskiner som fx Google medvirker i høj grad til, at så mange brugere på nettet finder frem til ulovlige tjenester med film og tv.

Det er kort fortalt konklusionen i en ny rapport, som er blevet lavet for the Motion Picture Association of America (MPAA), organisationen for amerikanske filmproducenter.

Rapporten undersøger søgemaskinernes rolle, når brugerne finder ulovlige film og tv på nettet. Den er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 1000 brugere i både USA og England samt data om brugeradfærden for mere end 2 millioner amerikanske og engelske brugere.

Bliver brugt til at opdage tjenester

Søgemaskinerne har især en betydning, når brugerne første gang finder frem til en tjeneste med ulovlige film eller tv. 74 procent af de adspurgte svarer, at de brugte en søgemaskine, første gang de besøgte et site med ulovligt indhold.

Data om brugernes adfærd tegner det samme billede: Søgemaskiner spiller en meget større rolle for brugere, som benytter en ulovlig tjeneste for første gang, end for brugere, som har gjort det før. For førstegangsbrugere går vejen dobbelt så mange gange via en søgemaskine.

Søgemaskinerne leder os i uføre?

58 procent af brugernes søgeord tyder ikke på, at de bevidst går efter at finde ulovlige tjenester. De fleste ord er mere generelle – fx titlerne på film eller tv-serier. Ifølge rapporten er det et tegn på, at selv brugere, der som udgangspunkt ikke er ude på at snyde kunstnerne, bliver ledt hen til de ulovlige tjenester af søgemaskinerne.

 Google fører flest til ulovlige sites

Hovedparten af de søgninger, som fører brugerne til ulovlige tjenester, stammer fra Google. Det drejer sig om hele 82 procent. Desuden viser rapporten, at Googles tiltag for at nedprioritere de ulovlige sites i søgeresultaterne ikke har haft nogen nævneværdig effekt. Brugerne bliver ført i en ulovlig retning i helt samme grad som før.

Overordnet spiller søgemaskinerne en rolle i 20 procent af de tilfælde, hvor brugere besøger ulovlige tjenester. Det svarer til ca. 500 milliarder ulovlige besøg hvert år.

Hent rapporten (eksternt link).