Foto: John Schnobrich

Nye tal viser, at studerendes ulovlige forbrug af studiebøger fortsat er en kæmpe udfordring

maj 26, 2023 | Analyse

26. maj 2023

Studerendes ulovlige forbrug af digitale studiebøger er fortsat højt, hvilket kalder på mere initiativ fra uddannelsesinstitutionerne. ’Os Der Elsker Viden’ klæder institutionerne på til at sætte ind med oplysning for at dæmme op for udfordringerne. 

Ulovlig deling af digitale studiebøger iblandt landets studerende har over de seneste år ligget på et stabilt, højt niveau. En ny undersøgelse fra Epinion i 2023 viser, at 50% af de studerende, der benytter sig af digitale studiebøger, har anskaffet mindst én digital studiebog på ulovlig vis. Desuden har godt hver fjerde anskaffet sig mere end halvdelen af deres digitale studiebøger ulovligt, mens 7 % angiver at dette gælder næsten alle af deres digitale studiebøger (91-100 %). Dette på trods af, at 70 % af de studerende godt ved, at deling af digitale studiebøger er ulovligt.

Men selvom mange studerende kender til reglerne for lovlig brug af studiebøger, oplever kun 50 % at være blevet informeret om dette af deres uddannelsesinstitution. Det viser, at der er behov for forbedringer i forhold til, hvordan uddannelsesinstitutionerne informerer de studerende om, hvad der er ulovligt. Derfor stiller RettighedsAlliancen en række materialer til rådighed, som uddannelsesinstitutionerne kan benytte i deres undervisning såvel som i den generelle kommunikation. 

Hent Epinions undersøgelse om Studerendes anskaffelse af studiebøger 2023 her

Uddannelsesinstitutionerne kan gøre op med normaliseringen af ulovlig adfærd

Manglende viden er langt fra den eneste grund til, at så mange studerende tager let på reglerne. Ulovlig deling af digitale studiebøger er i høj grad blevet en normaliseret adfærd og dermed en del af kulturen på landets uddannelser. 70 % af de studerende finder det acceptabelt, at deres medstuderende deler digitale studiebøger med hinanden. Det er derfor vigtigt, at ledelsen på landets uddannelsesinstitutioner får et øget fokus på problematikken, da det ulovlige forbrug har alvorlige konsekvenser for tilblivelsen af studiebøger i fremtiden.

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger:

”Der er et konkret behov for, at uddannelsesinstitutionerne bliver mere skarpe i deres kommunikation til studerende på det her område. Når ledelse, undervisere og tutorer på uddannelserne tager afstand fra ulovlig deling af studiebøger, har det konkret effekt på de sociale normer på uddannelserne. Det gør mange institutioner allerede, og vi håber, at flere vil følge trop og derved bidrage til at gøre op med en kultur som normaliserer ulovlig adfærd iblandt landets studerende.”

Os Der Elsker Viden

I begyndelsen af august relanceres ’Os Der Elsker Viden’ på Facebook og Instagram, hvorefter kampagnen løber hen over semesterstart til midten af september. 

Se materialepakken til uddannelsesinstitutionerne her

Læs mere om ’Os Der Elsker Viden’ her

Følg ’Os Der Elsker Viden’ på Facebook og Instagram