Foto: Thought Catalogue

Nyt undervisningsforløb klæder folkeskolelever på til at tænke før de deler

okt 28, 2020 | Kampagner, Samarbejder

28. oktober 2020

RettighedsAlliancen og undervisningsforlaget Alinea står bag et nyt digitalt undervisningsforløb til folkeskoleelever, ‘Del – Med Omtanke’, der skal få eleverne til at tænke sig om, før de deler bl.a. billeder og video på nettet.

Alt på nettet er ejet af nogen. De billeder og videoer man optager med sin telefon, ejer man selv, ligesom influenceren på YouTube ejer sine egne videoer. Men det kan være svært for børn og unge at forstå udtryk som ”ophavsret” og ”samtykke” – at de enten skal spørge om lov eller betale, inden de downloader en film eller poster et billede af bedstevennen.

Derfor har RettighedsAlliancen og undervisningsforlaget Alinea, støttet af Kulturministeriet og Udvalget Til Beskyttelse Af Videnskabeligt Arbejde (UBVA), udarbejdet undervisningsforløbet Del – Med Omtanke til folkeskolens 4., 5., og 6. klassetrin, der klæder dem på til passe på sig selv og andre, når de færdes på nettet. 

De skal med andre ord lære at tænke sig om, før de deler.

Garanti for sjov – og sikkerhed!

Del – Med Omtanke giver eleverne redskaber til at forstå, bruge og respektere både ophavsret og samtykke. Undervisningen er derfor delt op i tre kapitler, der dækker emner som: ”Er det altid OK at dele?”, ”Ophavsret er din garanti for sjov – og sikkerhed!” og ”Brug Lakserytterens tre gode råd, når I selv laver indhold”.

Her lærer eleverne b.la., hvorfor det er ulovligt at udstille andre på internettet mod deres vilje, og de skal selv producere et værk og sætte klare retningslinjer for, hvordan det må deles. Eleverne møder også en rapper, en skuespiller, en forfatter og en YouTuber, der fortæller om, hvordan det føles at få misbrugt sit indhold, og hvor afhængigt deres arbejde er af, at deres rettigheder respekteres.

Vigtigt med tidlig indsats

Fokusset på ophavsret og samtykke er på mange måder væsentligt for børn og unge at få ind under huden tidligt i deres møde med internettet og sociale medier. Med de mange eksempler på deling af voldeligt og seksuelt indhold mellem helt unge grupper, er det vigtigt at de bliver gjort opmærksomme på konsekvenserne – også allerede på 4., 5., og 6., klassetrin.

Målet er, at når undervisningsforløbet er gennemgået, er eleverne i stand til at reflektere over og kende konsekvenserne ved deling af videoer og billeder, og at de er bevidste om deres og andres ophavsrettigheder internettet.

Undervisningsforløbet testes på Helsingør Lilleskole i uge 44 og på hhv. Søndermarks- og Lindevangsskolen i Frederiksberg Kommune november.

Fakta om Del – Med Omtanke:
● Målgruppe:  4., 5., og 6. klassetrin
● Fag: Dansk
● 5,5 undervisningslektioner
● Materialet er gratis tilgængeligt for alle skoler på Alineas undervisningsportal