Foto: Denise Jans

Dom i sagerne om Sorte Kugler og Elitebits

maj 23, 2011 | Retssager

23. maj 2011

Retten i Herning har for nylig dømt en mand for at stå bag massedistribution af den populære danske spillefilm Sorte Kugler på den ulovlige hjemmeside The Pirate Bay. Manden havde som den første stillet filmen til fri afbenyttelse for de øvrige brugere af The Pirate Bay, som frit kunne downloade og videredistribuere filmen. Han blev dømt til at betale op mod 200.000 kr. til rettighedshaverne. Dommen fra Retten i Herning er den foreløbige afslutning på en sag, der begyndte i februar 2010, hvor RettighedsAlliancen via fogedretten gennemførte en bevissikring hos manden.

Talsmand for RettighedsAlliancen Maria Fredenslund udtaler:

”Ulovlige hjemmesider som The Pirate Bay er et stort problem for de kreative brancher, fordi disse hjemmesider gør det umuligt for lovlige tjenester at etablere sig på onlinemarkedet. Det ulovlige materiale, der blandt andet kan findes på The Pirate Bay, stilles altid til rådighed af konkrete personer, og det er vigtigt at sætte ind over for disse personer, der føder de ulovlige hjemmesider med film, musik og litteratur i strid med ophavsretten,” siger hun og fortsætter:

“Disse hjemmesider gør det umuligt for lovlige tjenester at etablere sig på onlinemarkedet. Afgørelsen fra Retten i Herning fastslår, at det er ulovligt at downloade og distribuere spillefilm gennem hjemmesider som The Pirate Bay. Afgørelsen fastslår desuden, at der er tale om en alvorlig overtrædelse af loven, når man som den første stiller ulovligt materiale til fri afbenyttelse for andre brugere.”

Tidligere på året blev ejeren af den danske pirathjemmeside Elitebits dømt ved Retten i Kolding. Retten i Kolding fandt, at ejeren af hjemmesiden medvirkede til de lovovertrædelser, som brugerne foretog via hjemmesiden. Med afgørelsen fra Retten i Herning understreges det, at både brugerne og ejerne af sådanne hjemmesider bryder loven, når de anvendes til ulovlig distribution af film, musik og litteratur.

For mere information kontakt talsmand for RettighedsAlliancen Maria Fredenslund (maria.fredenslund@rettighedsalliancen.dk, tlf. 32712000).

RettighedsAlliancen arbejder for en bæredygtig forretning for professionelle kulturbærere, og for at sikre et varieret kunst- og kulturliv i fremtiden.

RettighedsAlliancen er en sammenslutning af film-, musik-, tekst- og litteraturbranchen og repræsenterer mere end 52.000 danske rettighedshavere. Medlemmerne er IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID), KODA, NCB, Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund, Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Dansk Journalistforbund, Danske Skønlitterære Forfattere og Forlæggerforeningen.