Foto: Anthony Delanoix

Rapport: Share With Care 2-samarbejdet flytter brugere væk fra ulovlige tjenester

apr 14, 2020 | Kampagner

14. april 2020

Ny rapport gør status på Share With Care 2-samarbejdet og vidner om, at kombinationen af blokeringer, adfærdsdesign og oplysning om lovligt indhold har en positiv effekt på omfanget af ulovlig adfærd.

I oktober 2018 blev Share With Care-samarbejdet mellem RettighedsAlliancen, Kulturministeriet, Teleindustrien og Dansk Industri Digital relancereret med et nyt og endnu større fokus på at motivere og guide brugere væk fra ulovlige, blokerede tjenester og hen på de lovlige.

Dette fokus på kombinationen af blokeringer af ulovlige tjenester med synliggørelse af lovlige, har haft en tydelig, positiv effekt. Siden opstarten af søgefunktionen FilmFinder, der med SWC2 blev integreret i blokeringsskilte på ulovlige tjenester, har mere end 90.000 brugere besøgt filmfinder.dk. 70-75 procent af de besøgende kommer fra blokerede tjenester, og har altså klikket sig ind via blokeringsskiltet.

Tallene afspejler, at integreringen af FilmFinder i blokeringsskiltet har gjort det nemmere for brugere at træffe det lovlige valg, idet søgefunktionen giver mulighed for at finde en konkret film eller serie og få overblik over de lovlige tjenester, der udbyder den.

Samarbejdets videre udvikling

SWC2’s gode resultater står på skuldrene af et stærkt samarbejde på tværs af interesser, og er ifølge RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, et godt eksempel på, hvor vigtigt og effektfuldt det er at stå sammen, når det kommer til at dæmme op for danskernes brug af ulovlige tjenester.

“Det havde ikke været muligt for nogle af parterne i samarbejdet at gøre det alene. Det er i sparringen og kompetenceudvekslingen mellem de forskellige samarbejdspartnere, at vi i så vid udstrækning har kunne flytte brugernes adfærd fra ulovlig til lovlig og dermed sikre den kreative branches vilkår på nettet,” siger hun.

En grundpille i Share With Care-samarbejdet, der løber helt tilbage fra 2012, er teleindustriens blokeringer af tjenester, der er dømt ulovlige ved en domstol. Under SWC2’s forløb er antallet af besøgende til ulovlige tjenester faldet med ca. 68 procent efter blokeringerne.

De gode resultater af SWC2 har ført til en fortsættelse af samarbejdet under Share With Care 3 (SWC3), som vil udvide og forbedre FilmFinder samt finjustere Share With Care-platformen i form af hjemmesiden www.sharewithcare.dk, hvor det bl.a. vil blive muligt at tjekke en specifik hjemmeside for at se, om siden er ulovlig eller ej.

Læs rapporten her.

Share With Care 3 blev igangsat primo 2020 og er et samarbejde mellem RettighedsAlliancen, Kulturministeriet, Teleindustrien samt Dansk Industri Digital (DI ITEK).