Foto: Sharon McCutcheon

Retten i Aalborg fastslår alvoren ved ulovligt salg af studiebøger

nov 21, 2019 | Retssager

21. november 2019

En 26-årig mand fra Nørresundby er i dag blevet idømt 30 dages betinget fængsel og har fået konfiskeret over 17.000 kroner efter at have solgt mere end 285 eksemplarer af ulovligt kopierede studiebøger på bl.a. Den Blå Avis. En hård dom, som bekræfter alvoren ved ulovligt salg af studiebøger.

Hvis indkomsten skal suppleres, kan det ikke svare sig at sælge kopier af studiebøger – det kan derimod koste en plet på straffeattesten. Det måtte en 26-årig mand fra Nørresundby i dag sande, da hen blev idømt en betinget fængselsdom på 30 dage samt konfiskering af over 17.000 kroner for netop at kopiere og videresælge studiebøger ulovligt.

I oktober blev en mand fra Frederiksberg ligeledes idømt en betinget fængselsdom og konfiskering. Her lød dommen fra retten på Frederiksberg på 20 dages betinget fængsel og konfiskering af godt 27.000 kroner.

Ifølge en udtalelse i en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden, mener anklagerfuldmægtig Rasmus Stegenborg Hegelund fra IP-Taskforcen i Bagmandspolitiet (SØIK), at dommen sender et klart signal om, at det er ulovligt at sælge kopierede bøger, hvis man ikke betaler bogens rettighedshavere for det.

Grundlaget for nye studiebøger udhules

I dommen blev der lagt vægt på den systematiske tilgang til salget og på omfanget af krænkelserne, hvor især forlaget Hans Reitzel har stået for skud med 40 forskellige ulovligt kopierede værker.

Hos Hans Reitzel forklarer forlagschef, Henriette Thiesen, at dommen sender et vigtigt signal om de vidtrækkende konsekvenser, det har, når bøgerne sælges ulovligt:

”Det handler ikke kun om tabt indtjening for vores forfattere og os som forlag, når bøgerne kopieres og sælges ulovligt. Det handler i lige så høj grad om det principielle i, at det er både tids- og ressourcekrævende at udvikle målrettede bøger til de danske studerende, og at grundlaget for at udgive nye studiebøger udhules, hvis ingen køber bøgerne.”

Også RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, er tilfreds med dommen og de aftryk, den kommer til at sætte:

”Dommen cementerer jo én gang for alle, at det er strafbart og har nogle helt konkrete konsekvenser for de personer, der sætter sig ud over ophavsretten og kopierer studiebøger for egen personlig vinding. Og med IP-Taskforcens indsats på området, forventer vi at se flere eksempler på håndhævelse,” siger hun.

For yderligere information kontakt:

Presseansvarlig hos RettighedsAlliancen, Sofie Guldager Rafn, tlf. 22 10 08 25