Foto: Krzysztof Kowalik

RettighedsAlliancen stiller bagmænd til ansvar

nov 11, 2011 | Retssager

11. november 2011

Kefissos og Afterdark er dæknavne, som er blevet brugt i forbindelse med systematisk ulovlig upload af bl.a. film på internettet. RettighedsAlliancen har identificeret personerne bag og stiller dem til ansvar for at have distribueret en stor mængde film til en række ulovlige netværk.

[blockquote align=”left” cite=”Maria Fredenslund, RettighedsAlliancen”]Her er der tale om personer, der udfører organiserede digitale lovovertrædelser.[/blockquote]En mindre kreds af digitale lovovertrædere står for store dele af den ulovlige distribution af film, musik og litteratur på internettet. Både enkeltpersoner og organiserede netværk er med til at sprede digitale produkter ulovligt på forskellige websites, og fælles for dem er, at de generelt er meget bevidste om, hvad de gør, og hvordan de kan maskere sig og undgå at blive opdaget. RettighedsAlliancen har nu i samarbejde med internationale kolleger identificeret en såkaldt releasegruppe med navnet Afterdark og en person, som hidtil har gemt sig bag dæknavnet Kefissos. Begge står bag omfattende release af film mv. i fildelingsmiljøet på internettet.

I sagen om Kefissos drejer det sig om en person, som ulovligt har uploadet flere hundrede danske film og på den måde været årsag til, at filmene er blevet massedistribueret ulovligt på internettet. Onsdag den 2. november aflagde RettighedsAlliancen sammen med en dommer og en IT-sagkyndig den såkaldte Kefissos et besøg og fandt talrige beviser for den massive filmdistribution på mandens computer, som blev beslaglagt.

Afterdark er en releasegruppe, som er specialiseret i at sprede nye film til en lang række andre fildelingsnetværk, og ofte er filmene slet ikke udkommet på det danske marked endnu. RettighedsAlliancen har fremsat et krav om erstatning og indledt en retssag mod et dansk medlem af gruppen, der i øvrigt omfatter flere nationaliteter. Sagen er netop blevet hovedforhandlet, og dommen forventes i begyndelsen af december.

”Sagerne om Kefissos og Afterdark er enormt vigtige, fordi den her lille kreds af personer er ansvarlige for, at så mange film, musik og bøger ulovligt bliver lagt på internettet til fri afbenyttelse for alle internetbrugere. Derfor har RettighedsAlliancen fokus på sager som Kefissos og Afterdark. Her er der tale om personer, der udfører organiserede digitale lovovertrædelser. Vi har at gøre med lovovertrædere, som er helt klar over, at de bryder loven, og som gør, hvad de kan for at sløre deres aktiviteter. RettighedsAlliancen lægger vægt på at skelne skarpt mellem bagmænd, som fx Afterdark-gruppen og Kefissos, og de brugere der har en lidt uklar fornemmelse af, hvad der er rigtigt og forkert – og som sjældent forsøger at dække over deres færden på nettet,” siger Maria Fredenslund, talsmand for RettighedsAlliancen.

For mere information kontakt talsmand for RettighedsAlliancen Maria Fredenslund (maria.fredenslund@rettighedsalliancen.dk, tlf. 32712000).

RettighedsAlliancen arbejder for en bæredygtig forretning for professionelle kulturbærere, og for at sikre et varieret kunst- og kulturliv i fremtiden.

RettighedsAlliancen er en sammenslutning af film-, musik-, tekst- og litteraturbranchen og repræsenterer mere end 52.000 danske rettighedshavere. Medlemmerne er IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID), KODA, NCB, Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund, Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Dansk Journalistforbund, Danske Skønlitterære Forfattere og Forlæggerforeningen.