Foto: Scott Web

RettighedsAlliancen tager afstand fra NJORD-metoder: ”Vi har ikke haft noget med udsendelsen af bødebreve at gøre”

jan 22, 2021 | I medierne

22. januar 2021

Onsdag blev det offentliggjort, at en af partnerne i NJORD advokatfirma er blevet tiltalt af SØIK for groft bedrageri i forbindelse med massesøgsmål om deling og download af film.

Sigtelsen vedrører udsendelsen af bødebreve i 2017 og frem til december 2020, og handler blandt andet om, at NJORD har sendt erstatningskrav til brugere for ulovlig fildeling, til trods for at Landsretten har stadfæstet, at NJORD advokatfirma ikke repræsenterer de relevante rettighedshavere. RettighedsAlliancen har alle år, mens det har stået på (siden 2015), taget afstand fra at bruge disse metoder og tilgange.

Hos RettighedsAlliancen arbejder vi med håndhævelse over for kriminelle bagmænd og de inkarnerede brugere, som systematisk udnytter internettets muligheder til at krænke rettigheder. Vi har blandt andet fornyligt set en komplet nedlukning af de lukkede danske piratnetværk efter flere SØIK-aktioner mod kriminelle bagmænd på foranledningen af RettighedsAlliancens anmeldelser. 

De lukkede netværk er arnestedet for al dansk indhold, der først udgives ulovligt her, hvorfra det flyder videre til de åbne ulovlige netværk. Det er også i disse lukkede netværk, at man finder de såkaldte inkarnerede brugere, som selv deltager i delingen af ulovligt indhold eller alternativt bidrager økonomisk til driften af den ulovlige tjeneste. Det er denne type brugere, RettighedsAlliancen og SØIK har fokus på at holde strafferetligt til ansvar for deres handlinger. 

Og der er fortsat et stort arbejde i at holde de inkarnerede bruger til ansvar, ligesom der fortsat er 370.000 danskere, ifølge analysebureauet MediaVision, der forbruger ulovligt indhold på de åbne ulovlige netværk, og som skal oplyses og guides i den rigtige retning. Vi står altså stadig med en kæmpe udfordring, og derfor er det vigtigt, at sigtelsen – uanset hvordan sagen udvikler sig – ikke ”forplumrer” det arbejde, RettighedsAlliancen og deres samarbejdspartnere gennem flere år har lagt i bekæmpelsen af piratkopiering. 

Læs RettighedsAlliancens direktørs udtalelse om sagen til Berlingske her
.