Foto: Em Be Khoc Nhe

Det ulovlige marked er i vækst og tager nye former

maj 3, 2022 | Publikationer

3. maj 2022

Ulovlig deling på sociale medier, salg af hackede passwords og misbrug af brands. RettighedsAlliancen gør status på det ulovlige marked og løfter sløret for nye beskyttelsesmuligheder.   

RettighedsAlliancens årsrapport for 2021 er landet, og det giver anledning til at gøre status på det ulovlige marked. Selvom året begyndte med en stor sejr over det ulovlige marked, da de sidste aktive danske fildelingstjenester blev lukket ned, udvikles det ulovlige marked for kreativt indhold kontinuerligt. 

Det ulovlige forbrug af indhold flytter sig fra de nørdede fildelingstjenester og hen på private servere, der via et password brugervenligt tilbyder adgang til et bredt udvalg af film, serier, litteratur, artikler mv. Dette sker side om side med ulovligt salg af adgang til indholdstjenester via hackede passwords, såvel som andre former for svindel. Vi ser desuden at skuespillere, medier og kulturinstitutioners omdømme bliver misbrugt i svindelannoncer, med det formål at få danskere til at investere i falske bitcoins eller deltage i falske konkurrencer. De nye tendenser vil fremadrettet få stor opmærksomhed i RettighedsAlliancens efterforskning, hvormed vi kan sikre, at vores håndhævelsesmetoder følger udviklingen, så vi kan beskytte vores medlemmers rettigheder bedst muligt. 

Hør Maria Fredenslund give en status på 2021 her:

Proaktiv beskyttelse af indhold

Året har også budt på nye muligheder for at håndhæve og beskytte indhold mere effektivt og proaktivt end nogensinde. I 2021 begyndte RettighedsAlliancen at benytte specialiserede værktøjer på Facebook og YouTube, hvorved vi nu automatisk blokerer for, at 7.500 film bliver uploadet til Facebook og YouTube, hver eneste måned. Med værktøjerne, har vi desuden opdaget og fjernet 26 svindelannoncer fra Facebook, og hver måned fjerner vi nu ca. 600 annoncer, der reklamerer for ulovlige replika-design.

De nye værktøjer forventes at få afgørende betydning for beskyttelsen af rettigheder, både i forhold til de nye tendenser på det ulovlige marked, men også overfor ulovlig deling af indhold på lovlige onlinedelingsplatforme. Her viser data fra 2021, at 54 % af de danske pirater benytter YouTube til at forbruge ulovligt indhold, mens 31 % anvender Facebook.

Årsrapporten 2021 

I årsrapporten for 2021 kan du få overblik over RettighedsAlliancens aktiviteter og tiltag for at sikre bedre vilkår for danske rettighedshavere i fremtiden. I årets løb har vi bl.a. gjort fremskridt i forhold til at få erstatningskrav med i alle straffesager, som vi står bag, og vi er lykkes med at oplyse danskerne gennem kampagner som Os Der Elsker Film og Os Der Elsker Viden. 

Årsrapporten indeholder en række korte videoer, hvor RettighedsAlliancens sekretariat fortæller om highlights fra året. Her kan du hurtigt få overblik over alt fra håndhævelse og politiske initiativer, til kampagner og de seneste data, fortalt direkte fra maskinrummet.

Læs RettighedsAlliancens Årsrapport her: