Foto: George Kroeker

Rigsadvokaten spiller bolden i den rigtige retning

aug 14, 2013 | Analyse

14. august 2013

I længere tid har danske virksomheder og rettighedshavere ønsket sig en mere effektiv indsats mod ulovlig kopiering af deres produkter, design og varemærker (såkaldt IPR-kriminalitet). Nu er rigsadvokaten kommet med et udspil, som går i den rigtige retning.

Kriminalitet i vækst

En stor del af den ulovlige kopiering foregår på internettet, og efterhånden som flere virksomheder flytter deres forretning online, er problemet vokset og vokset. Det bekræfter politiet:

“Det er et kriminalitetsområde i vækst. Det skyldes dels globalisering og dels, at det er et område, som man potentielt kan tjene mange penge på,” siger Jens Madsen, som er statsadvokat for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, til TV2 News.

Sagerne om ulovlig kopiering er også meget juridisk og teknisk komplicerede. Derfor er de vanskelige at håndtere for politifolk uden den nødvendige  specialviden. Virksomheder og rettighedshavere har af samme grund talt for, at der skal oprettes en dedikeret task force inden for politiet: en IPR-task force. Den skal bestå af betjente og anklagere, som er specialuddannede til at tage sig af lige netop den type sager. Sådan har man med stor succes gjort i Sverige siden 2008.

Den rigtige retning

Rigsadvokatens udspil indeholder dog ikke en sådan task force. I stedet lægger det op til, at der skal udpeges én person i hver politikreds, som skal specialisere sig i kopikriminalitet. Desuden skal håndteringen af sagerne koordineres centralt i afdelingen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Dermed spiller rigsadvokaten bolden i den rigtige retning – men ikke helt i mål. Der mangler nemlig stadig noget for at løse problemerne.

“Det, vi mangler, er nogle konkrete målsætninger og et konkret ambitionsniveau,” siger Maria Fredenslund, som er leder af RettighedsAlliancen.

Derfor vil virksomheder og rettighedshavere fortsat arbejde for at få etableret en task force og få fastsat nogle helt konkrete målsætninger.

Læs: Hvorfor en IPR-task force?