Foto: Firdaus Roslan

Salg af kopimøbler på nettet blokeret

dec 22, 2014 | Retssager

22. december 2014

Blokeringen man møder, når man prøver at tilgå Interior Addicts hjemmeside.

En række rettighedshavere til danske designprodukter har anlagt sagen mod internetudbyderen Telia, for at få adgangen til netbutikkens hjemmeside blokeret. Forud for blokeringssagen går også en dom fra den 20. maj 2014, hvor netbutikkens ejere blev dømt skyldige i ulovligt at distribuere og markedsføre kopiprodukter i Danmark.

Vi har hermed for første gang fået rettens ord for, at adgangen til netbutikker, der forhandler kopiprodukter, kan blokeres af internetudbyderne. Dommen er et vigtigt skridt i bekæmpelsen af det voksende antal kriminelle, der bruger hjemmesider med kopiprodukter som en del af deres fupvirksomhed.

Henvisning til lovlige muligheder

Hvis man som forbruger går ind på Interior Addicts hjemmeside, vil man altså nu møde en blokeringsside, som forklarer at netbutikkens hjemmeside er dømt ulovlig:

UPS

Du har prøvet at få adgang til en hjemmeside, som er ulovlig, fordi den krænker ophavsretten. Derfor er internetudbyderne blevet pålagt at blokere for adgang til siden.

Vi vil opfordre dig til at bruge nogle af de mange muligheder for at bruge og købe lovlige produkter. Du kan se en oversigt over lovlige hjemmesider på: www.sharewithcare.dk

Og derfra henvises man til Share With Cares hjemmeside, hvor man kan finde flere oplysninger og en liste over lovlige producenter og forhandlere af design- og møbelprodukter.

Baggrund om forløbet forud for dommen

En dom forudsætter altid, at det er veldokumenteret, at en netbutiks produkter er kopier, og de ikke har retten til at markedsføre og sælge dem. Det vil sige, at de ikke har lavet aftaler med de rettighedsejere, producenter og kunstnere eller designere, der står bag de produkter, som netbutikken tilbyder.

Ejerne af hjemmesiden med kopiprodukter er også altid blevet kontaktet først, for at de frivilligt kan stoppe med at sælge kopiprodukterne. I nogle tilfælde er hjemmesiden blevet dømt ulovlig og man har konstateret, at det ikke har stoppet de ulovlige aktiviteter. I de tilfælde hvor de ikke stopper salget, kan politiet træde til og stoppe de ulovlige aktiviteter. Hvis hjemmesiden og ejeren er udenlandsk, og derfor ikke er underlagt dansk politimyndighed, kan man i stedet forsøge at blokere for adgangen til deres hjemmeside, der forhandler de ulovlige produkter, hvilket er lykkedes nu med afgørelsen om Interior Addict.

Hvis du vil se afgørelsen vedrørende Interior Addict, kan du finde den her.