Foto: NASA

SØIK anholder tre danskere i international aktion mod ulovlig tv-pirateri

jun 10, 2020 | Retssager, Samarbejder

10. juni 2020

På foranledning af en anmeldelse fra RettighedsAlliancen har SØIK anholdt tre danske mænd i en omfattende sag om ulovligt salg af film og IPTV-abonnementer.

Den 3. juni gennemførte myndigheder i USA, Canada og Europa, heriblandt Danmark, en koordineret aktion mod tv-pirateri, hvor i alt 11 blev anholdt, inkl. tre danskere fra hhv. Hvidovre, Vejle og Billund.

Aktionen var støttet af Europol og Eurojust og involverede 16 forskellige lande. RettighedsAlliancen stod bag anmeldelsen af den danske del af sagen og anmodede i december 2019 SØIK om at koble sig på den igangværende spanske efterforskning efter kraftig mistanke om en forbindelse mellem de danske bagmænd og det internationale netværk med rod i Spanien.

Alle tre danskere er nu sigtede for at have solgt ulovlige abonnementer til bl.a. 90 danske og 5100 internationale tv-kanaler, foruden adgang til film og populære streamingtjenester som Netflix, HBO og Amazon.

Rammer rettighedshaverne

Det internationale netværk har tjent mere end 100 millioner kroner på at sælge ulovlige abonnementer til langt under markedspris. Den profitable forretning for bagmændene har medført, at der under den omfattende aktion blev beslaglagt værdier for over 36 millioner kroner.

Vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra IP-Taskforcen i SØIK, der har stået for efterforskningen, siger følgende om sagen i en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden:

”Tv-pirateri er ødelæggende ikke bare for tv- og filmproducenter. Det rammer alle dem, som arbejder med at lave film og tv – f.eks. skuespillere, musikere, frisører og makeupartister – fordi indtjeningen falder voldsomt, når rettighedshaverne ikke får betaling for deres ydelser. Samtidig er ulovlig streaming også grobund for et stort, sort marked, hvor der ikke betales moms og afgifter af indtjeningen, hvilket rammer samfundsøkonomien og os alle,” siger han.

Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center deltog i ransagningerne og vil nu undersøge det beslaglagte pc- og serverudstyr for at fastlægge de danske sigtedes rolle i sagen. De tre anholdte danskere blev løsladt efter afhøring.