Foto: Thomas Martinsen

Kodex-samarbejdet om at stoppe pengestrømme til ulovlige sider styrkes

jun 20, 2022 | Samarbejder

20. juni 2022

Myndigheder, rettighedshavere og online-aktører samarbejder via Kulturministeriets Dialogforum om, at bremse annoncering og betaling til ulovlige sider. Nu ser aktørerne ser frem til at udvikle Kodex-samarbejdet gennem en nyetableret styregruppe.

Kodex-styregruppen under Kulturministeriets Dialogforum har netop konstitueret sig, og skal videreføre arbejdet med at blokere for pengestrømme og trafik til ulovlige hjemmesider. Dialogforum samler en lang række aktører, herunder annoncører, betalingsformidlere, rettighedshavere og medier, som alle har underskrevet en fælles Kodex-aftale om, at standse direkte og indirekte pengestrømme til ulovlige hjemmesider. 

Styregruppen består af følgende medlemmer: 

  • Formand Holger Rosendal, Danske Medier 
  • Næstformand Maria Fredenslund, RettighedsAlliancen
  • Pernille Rask Jensen, Ekstra Bladet 
  • Peter Loell, Omnicom Media Group   
  • Anna Elisabeth Gissel Christian, NETS 
  • Nicky Trebbien, Kulturministeriet

Se Kodex-aftalen her

Stort potentiale i at udvide Kodex-samarbejdet

Som underskriver af Kodex-aftalen, deltager aktørerne i follow-the-money-tiltag overfor de ulovlige tjenester som fremgår af den såkaldte samarbejdsliste, som er en liste over de hjemmesider, der er blevet dømt ulovlige ved en domstolskendelse. Dermed forpligter blandt andet annoncører, anmeldelsesplatforme og betalingsformidlere sig på ved hjælp af listen at sikre, at der ikke optræder eksempelvis annoncer og muligheden for at anvende etablerede betalingstjenester på de ulovlige sider. Et centralt fokus for den nye styregruppe i Dialogforum er at udvikle brugen af og tilslutningen til Kodex og Samarbejdslisten

Formand for styregruppen Holger Rosendal, Danske Medier, siger: 

Dialogforum og Kodex-aftalen er et vigtigt og velfungerende samarbejde, som er afgørende for at fjerne det økonomiske grundlag for ulovlige tjenester, som ellers lukrerer på andres indhold. Der er dog potentiale for at udvikle og udvide samarbejdet med øvrige interessenter og virksomheder, der kan have gavn af Kodex. I styregruppen ser vi derfor frem til at måle de foreløbige effekter af Kodex-aftalen og undersøge, hvordan indsatsen kan styrkes fremadrettet.”  

Dialogforum og Kodex udspringer af det arbejde i Kulturministeriets Dialogforum for begrænsning af ulovligt indhold på internettet, der på initiativ af Kulturministeriet og RettighedsAlliancen blev indledt i 2013. 

Hvis du ønsker at deltage i Kodex-samarbejdet eller høre nærmere, er du velkommen til at kontakte RettighedsAlliancen, som er sekretariat for styregruppen. Skriv til Senior Rådgiver Allan Bartroff på allan.bartroff@rettighedsalliancen.dk.

Læs mere om Dialogforum og Kodex her