Foto: Nathan Dumlao

Teleselskaber kræver at domstolene tager stilling til ”bødebreve”

jun 2, 2017 | Analyse

2. juni 2017

Tirsdag den 30. maj 2017 var der en artikel på forsiden af Berlingske Business om, at teleselskaber vil bremse advokaters piratjagt. Det sker, efter en norsk højesteretsdom af 26. april 2017 slår fast, at der i en sag om ulovlig fildeling ikke var nok bevis til, at teleselskabet skulle udlevere personoplysninger.

Artiklen handler om de såkaldte ’bødebreve’, som to danske advokatfirmaer den seneste tid har sendt til danske brugere, der har piratkopieret, på vegne af enkelte filmdistributører og filmproducenter.

Teleselskaberne i Danmark ønsker at få prøvet i retten, om det er lovligt, at de skal udlevere personlige oplysninger om navne og adresser på deres kunder, for at advokatfirmaerne kan sende ”bøder” som følge af ulovlig fildeling. Spørgsmålet om bødebrevenes lovlighed har tidligere været sendt til forbrugerombudsmanden, der vurderede, at brevene var i orden, så længe det skete på baggrund af et ordentligt bevismateriale. Det er aktuelt Telenor, der ifølge Berlingske vil teste spørgsmålet i retten, og det sker med bred opbakning fra telebranchen.

RettighedsAlliancen står ikke bag bødebrevene. I RettighedsAlliancen ser vi gerne, at der kommer mere klarhed over juraen, da det er vigtigt, at alle aktiviteter har et solidt juridisk fundament at agere på ryggen af.

RettighedsAlliancen samarbejder fx med teleselskaberne om at blokere for ulovlige tjenester. Blokeringer sker på baggrund af en forudgående retsafgørelse, som der i dag er udviklet en grundig og gennemtestet procedure for. Det er således retten, der tager stilling til tjenesters ulovlighed. Det, at en dom legitimerer blokeringerne, er blandt andet en af betingelserne for det samarbejde, der er med telebranchen i forbindelse med blokeringerne.

Læs hele artiklen her (betalingsartikel):

Teleselskaber vil bremse advokaters jagt på tusindvis af danske piratkopister

Domstolene udleverer titusinder af danskeres navne og adresser til advokatfirmaer, som kræver penge ind for piratkopiering. Men der er aldrig afsagt domme på området, og nu siger teleselskaberne stop for ­udleve­ringerne. De støttes af både en ophavsrets­ekspert og Forbrugerrådet Tænk. Kampagnen har hjulpet, for kurven er knækket, siger advokatfirma.

Link til norsk højesteretsdom:

https://www.domstol.no/globalassets/upload/hret/avgjorelser/2017/avgjorelser-april-2017/sak-2016-2216.pdf