Foto: Florian Schmetz

Undersøgelse fra Dansk Erhverv: Ulovlig streaming er rykket ind på de sociale medier

jul 6, 2023 | Analyse

6. juli 2023

Mængden af danskere, der streamer eller downloader blandt andet film, serier og sport ulovligt, er nogenlunde stabilt, viser ny undersøgelse fra Dansk Erhverv. 33% har således tilgået indhold ulovligt i 2022 mod 34% i 2020. Men undersøgelsen viser, at sociale medier har vundet indpas som kanal for ulovlig streaming. Dansk Erhverv mener, der er behov for større indsats fra myndighedernes side. 

Pressemeddelelse

Dansk Erhverv har i ny undersøgelse kortlagt danskernes vaner og holdninger til streaming af ulovligt indhold på nettet. Undersøgelsen slår fast, at omfanget i 2022 er nogenlunde stabilt sammenlignet med 2020, men stadig stort. 

Det store omfang giver anledning til panderynker i erhvervsorganisationen. 

”Det er en stor udfordring, at så meget indhold fortsat bliver streamet eller downloadet ulovligt. Jeg tror vi er mange, der er storforbrugere af film, serier og sport i alle afskygninger. Men hvis vi ikke vil betale for indholdet, er der i sidste ende ikke penge til at producere kvalitetsindhold som fx Druk, Borgen eller Holger Runes grand slam tenniskampe. Og det er principielt det samme at gå forbi en butik og snuppe varer med hjem uden at betale for dem som at streame digitalt indhold uden at betale for det. Begge dele er ulovligt. Dansk Erhvervs undersøgelse viser at 33 % streamer indhold uden betaling. Det er et kæmpestort problem som der brug for langt større opmærksomhed omkring – også på myndighedsniveau,” siger Casper Klynge, vicedirektør i Dansk Erhverv. 

Der streames også ulovligt på sociale medier

Som noget nyt ser undersøgelsen på, hvor stor en del af streamingen af ulovligt indhold, der sker via sociale medier. Her viser undersøgelsen, at sociale medier er blevet populært til at dele, modtage eller tilgå ulovligt indhold. 

Næsten hver tiende dansker (9 pct.) har inden for de seneste 12 måneder delt, modtaget eller tilgået ulovligt indhold på sociale medier. YouTube er det mest anvendte sociale medie til formålet, herefter kommer Facebook, TikTok, m.fl. Selvom der har været fokus på at få lukket ulovlige, danske fildelingstjenester og hjemmesider, flytter markedet sig over på andre kanaler som fx de sociale medier. Ikke overraskende er det særligt unge danskere i aldersgruppen 15-29 år, der deler, modtager eller tilgår ulovligt indhold på sociale medier. Næsten hver fjerde unge (23 pct.) i aldersgruppen 15-29 år har gjort det inden for de seneste 12 måneder.

Også her er der behov for en skærpet indsats for at imødegå den udvikling, lyder det fra RettighedsAlliancen.

”Nu hvor politiets Sektion for Rettighedsbeskyttelse under NSK har stoppet de dedikerede danske fildelingstjenester, er det virkelig ærgerligt, at det ulovlige forbrug flytter over på lovlige sociale medier. Det kalder på en skærpet indsats fra disse platforme både med hensyn til at oplyse brugerne, og stoppe distribution af ulovligt indhold. Der er vi i dag, med undtagelse af nogle enkeltstående tilfælde, slet ikke i nærheden af noget, der for alvor kan dæmme op for de ulovlige aktiviteter, der sker i deres regi. Det kræver, at platformene tager en aktiv rolle, og hvis der er platforme, der ikke lever op til det ansvar, kan det blive nødvendigt at involvere myndighederne.,” siger Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen. 

Læs Dansk Erhvervs undersøgelse af danskernes tilgang til ulovlig streaming og download af indhold på nettet her

For mere information kontakt:

Vicedirektør i Dansk Erhverv Casper Klynge, tlf. 41 90 41 17, cakl@danskerhverv.dk

Direktør i RettighedsAlliancen Maria Fredenslund, tlf. 21 64 74 48, maria.fredenslund@rettighedsalliancen.dk