Foto: Os Der Elsker Film

Unge danskere er storforbrugere af ulovlig streaming

maj 6, 2021 | Kampagner

6. maj 2021

Udfordringerne med ulovlig streaming og download er desværre store i Danmark. 41 procent af de 18-29- årige har forbrugt film og serier ulovligt de seneste 12 måneder. Det ønsker kampagnen Os Der Elsker Film at gøre noget ved.

Pressemeddelelse

Alt for mange unge danskere tilgår film og serier på ulovlig vis. Det står klart efter at en analyse[1] fra Dansk Erhverv i 2020 viser, at 41 procent af danskere i alderen 18-29 år har streamet eller downloadet ulovligt indhold inden for 12 måneder. Endvidere viser en brugerundersøgelse[2] foretaget af analysebureauet MediaVision i foråret 2020, at danske brugere alene streamer og downloader 19 millioner film og 27 millioner serieafsnit om året, hvoraf 4 millioner af filmene og 6 millioner af afsnittene er dansk produceret.

Det ulovlige forbrug er altså til at tage og føle på, og derfor relancerer RettighedsAlliancen kampagnen Os Der Elsker Film, med støtte fra Det Danske Filminstitut, Biografklub Danmark Fonden og Producent Rettigheder Danmark. Kampagnen er en version 2.0, der bygger videre på den storstilede biografkampagne med Lars Brygman og det tilknyttede undervisningsforløb, der løb af stablen under samme navn tilbage i 2016.

Sund fornuft og humor er nøgleord

Os Der Elsker Film vil minde de unge forbrugere om, at der er mange gode grunde til at se film på lovlig vis, ligesom der kun er dårlige undskyldninger for ikke at gøre det.
De unge skal klædes på med gode, konstruktive argumenter for at benytte lovlige tjenester, når de sidder med overvejelsen derhjemme, men også når emnet diskuteres offentligt eller blandt venner.

Overordnet kommer kampagnens indhold til at slå på tre vigtige budskaber:

  • Os, der elsker film, støtter film
  • Film bliver ikke det samme, hvis vi ikke betaler for dem
  • Det har konsekvenser at streame og downloade ulovligt indhold

Kærligheden til film, viden og konsekvensfortællinger med humor som omdrejningspunkt er nøgleord i kampagnen, som vil få liv på de sociale medier – der, hvor målgruppen befinder sig. Det er særligt unge mellem 18 og 29 år, kampagnen søger at ramme, da de er mest tilbøjelige til at benytte sig af ulovligt indhold. Kampagnen består af en lang række af grafikker og videoer til brug på de sociale medier og en af videoerne, med den danske skuespiller Anders Juul, vil ligeledes blive vist på det store lærred i de danske biografer.

De personlige og samfundsmæssige konsekvenser belyses

Da målet med kampagnen er, at færre unge skal tilgå og bruge ulovlige tjenester til at se film og serier, er det nødvendigt, at målgruppen får kendskab til konsekvenserne ved det ulovlige forbrug. Gennem kampagnen vil de derfor blive præsenteret for både de personlige konsekvenser, men også konsekvenserne for hele filmindustriens produktionskæde og i sidste ende fremtidens film.

Konsekvenser, der bl.a. omfatter:

  • At få stjålet personlige oplysninger, som fx bankoplysninger og private billeder
  • At få malware på sin computer
  • At støtte kriminelle bagmænd
  • At job og talentudvikling forsvinder fra den danske filmbranche

De unge bliver altså bekendtgjort med, hvilke konsekvenser det har at streame ulovligt, og hvorfor det er vigtigt at sikre sig, at man kun benytter lovlige tjenester. Derfor bidrager kampagnen ligeledes med guides til lovlige sider og tjenester, og gode råd til, hvordan man sikrer sig, at en side ikke er ulovlig.

Det siger aktører fra branchen om kampagnen

Det Danske Filminstitut (DFI), Claus Ladegaard, Adm. direktør:

”Vi er rigtig stolte af at være en del af Os Der Elsker Film. Det er en sejr, når en række af de væsentlige aktører i filmbranchen kan gå sammen og sætte fokus på problematikken om ulovlig streaming og download. Når hele 41% af de 18-29-årige forbruger film og serier ulovligt, så har vi et enormt problem. Men vi ved også, at unge sætter pris på dansk kvalitetsindhold, og at de faktisk gerne vil i biografen samt benytte lovlige indholdstjenester. Derfor er Os Der Elsker Films vinkling på oplysning og forståelse en god vej frem.”

Producentforeningen, Jørgen Ramskov, Direktør:

”Ulovlig streaming og download af film og serier har store konsekvenser for den danske filmbranche, ikke mindst for dem, som bruger kræfter og penge på at skabe filmene. Tal viser, at der hvert år ses 4.000.000 danskproducerede film og 6.000.000 danskproducerede serieepisoder ulovligt. Det er vildt høje tal, som direkte betyder at der mangler indtægter og det skader hele produktionskæden – lige fra idegenerering, til produktion og talentudvikling. Os Der Elsker Film er et godt initiativ, som oplyser de unge om, at deres handlinger har virkelige konsekvenser – både for dem selv, men også for den branche, som står bag indholdet”.

Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID), Mads Nedergaard, formand:

”FAFID er rigtigt glade for og stolte over at deltage i kampagnen Os der elsker film. Som repræsentant for både danske og udenlandske rettighedshavere oplever vi til stadighed et højt ulovligt forbrug, som både er en alvorlig trussel mod vores forretning og et adfærdsmæssigt og moralsk problem. Ved at informere de unge bliver de mere opmærksomme på deres egne handlinger og hvilke konsekvenser der følger med. Det tror vi på er enormt vigtigt. Viden og forståelse af konsekvenser er et godt skridt på vejen til adfærdsændringer”.

Danske Biografer, Lars Werge, Direktør:

”Danske Biografer synes at ulovlig streaming er en vigtig problematik at få på dagsorden. Der er utrolig mange konsekvenser ved ulovlig streaming og download, både for os, som lever af at præsentere kvalitetsindhold for forbrugeren, men også for de unge selv. De kan risikere at få stjålet personoplysninger og billeder eller at få malware på deres computer, når de besøger de ulovlige tjenester. Os Der Elsker Film fortæller både om de personlige konsekvenser for de unge, men også for os som branche. Derfor er kampagnen så vellykket”.

Fakta:

Dansk Erhverv har i foråret 2020 foretaget en analyse af, hvor mange danskere der streamer og downloader ulovligt og hvordan:

Hovedtal for alle danskere:

  • 12% har downloadet eller streamet ulovligt indhold indenfor de seneste 12 måneder
  • 34% har på et tidspunkt i deres liv downloadet eller streamet ulovligt indhold
  • 41% ønsker mere information om en indholdstjeneste er lovlig eller ulovlig
  • 43% af dem som har forbrugt ulovlig indenfor de seneste 12 måneder, efterspørger mereinformation om lovlige og ulovlige sider
  • 44% mener, at det er en god idé at tilføre politiet flere ressourcer til at bekæmpe sider, somtilbyder ulovligt indhold
  • 85% af dem som har forbrugt ulovligt indhold indenfor de seneste 12 måneder, har streameteller downloadet film og serieepisoder ulovligt
  • 80% vurderer, at download af ulovlig kopieret indhold er uacceptabelt
  • 69% vurderer, at streaming af ulovlig kopieret indhold er uacceptabelt

Hovedtal for de 18-29-årige danskere:

  • 41% har downloadet eller streamet ulovligt indhold indenfor de seneste 12 måneder. I 2018 var andelen på 28%, der er således en markant stigning i andelen, der har forbrugt ulovligt indhold indenfor de seneste 12 måneder
  • 76% har på et tidspunkt i deres liv downloadet eller streamet ulovligt indhold
  • 48% savner mere oplysning om, hvordan man vurderer om indholdstjenesten er lovlig ellerulovlig

Data er indsamlet i februar 2020 og er baseret på en stikprøve på ca. 2.000 danskere.

Mediavision har foretaget en brugerundersøgelse af danskere i aldersgruppen 15-74-årige, og deres forbrug af ulovlig streaming og download. Undersøgelsen blev udført i 2020 og gav blandt andet følgende resultater:

  • 8% af de 15-74-årige har streamet eller downloadet ulovlige film eller serier i den seneste måned. Det svarer til 370.000 danskere.
  • Hvert år ses der 19.000.000 film ulovligt
  • Hvert år ses der 27.000.000 serieepisoder ulovligt
  • Hvert år ses der 46.000.000 film og serieepisoder ulovligt
  • Hvert år ses der 4.000.000 danskproducerede film ulovligt
  • Hvert år ses der 6.000.000 danskproducerede serieepisoder ulovligt

Data er indsamlet i marts 2020 og er baseret på svar fra 1.400 respondenter.

Pressemateriale

Download pressemeddelelsen her.

Forefindes på www.osderelskerfilm.dk, hvor kampagnefilm og grafikker kan downloades.

Pressekontakt

Ditte Rie Agerskov
Kommunikationschef, RettighedsAlliancen

Tlf.: 22 73 68 68
Mail: ditte.agerskov@rettighedsalliancen.dk


1 Dansk Erhverv, ”Ulovlig streaming og download i Danmark”, 2020 

2 MediaVision, ”Nordic Piracy”, 2020