Foto: Rupixen Com

Webshop med danske designkopier er dømt ulovlig

maj 21, 2019 | Retssager

21. maj 2019

Hans J. Wegner og Finn Juhl er blot nogle af de ikoniske danske designere, hvis møbler bliver kopieret og solgt i stor stil fra en webshop, der opererer i Hong Kong. Retten har i dag bestemt at siden er ulovlig og skal blokeres.

Den engelsksprogede hjemmeside Justdesign, hvorfra der udbydes og sælges designkopier af både danske og udenlandske designikoner, er i dag blevet dømt ulovlig. Webshoppen har nydt stor popularitet, og har haft knap 20.000 danske besøgende alene i december måned 2018.

RettighedsAlliancen har gennem årene været hos domstolene og løbende fået rettens ord for, at internetudbyderne skal blokere for ulovlige tjenester, hvorfra der i Danmark har været aktivitet – også hjemmesider, der tilbyder andre varer end film- og medieindhold, såsom webshops, der sælger fysiske kopier af kendte møbler og lamper skabt af hæderkronede danske arkitekter og designere.

Blokeringerne har vist sig særdeles effektive i begrænsningen af danskernes ulovlige færden på internettet, som ikke kun skader de danske producenter, men også forbrugerne selv. Forbrugerne løber en stor risiko i brugen af ulovlige sider, da de i ét ud af tre tilfælde udsættes for fjendtlige angreb på deres computere, herunder risikerer, at deres kreditkortoplysninger misbruges.

Ulovlig forretning i milliardklassen

Det ulovlige salg af kopimøbler via nettet udgør alligevel en illegal forretning i milliardklassen, som ofte involverer organiseret kriminalitet, og det er derfor vigtigt at få sat en stopper for det ulovlige salg ved at blokere adgangen til udbyderne. Ved at blokere for danske brugeres adgang til hjemmesiderne, bliver muligheden for at købe designkopier stærkt begrænset.

Et andet vigtigt aspekt er, at kvaliteten af kopivarerne langt fra lever op til de originale standarder, og derfor er med til at skabe et negativt image af dansk design og håndværk, der ellers er berømt i hele verden for netop sin kvalitet og æstetik.

Som dansk kunde risikerer man yderligere, hvis der overhovedet sendes en vare fra den ulovlige webshop, at varen bliver konfiskeret i tolden eller – hvis den kommer frem – at kopien ikke lever op til den forventede kvalitet, hvorefter der i praksis ikke gælder nogen garanti. Det er tilmed ulovligt at videresælge møblet, hvis man skulle få behov for det.