Foto: Bill Oxford

Bedrag med musikstreaming for millioner: Nu starter retssagen 

feb 20, 2024 | Retssager

20. februar 2024

Tirsdag den 20. februar starter retssagen mod en mand, der angiveligt har tjent godt 4,5 millioner kroner gennem stream manipulation med musik.

I 2018 anmeldte RettighedsAlliancen en sag, der kan vise sig at være et af verdens måske største streamingbedrag, på vegne af Koda, IFPI, Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund. Nu, seks år senere, kommer sagen endelig for Retten i Aarhus. Tirsdag den 20. februar afholdes det første af i alt tre retsmøder, hvor en mand fra Østjylland er tiltalt for databedrageri, ved at have genereret kunstige afspilninger af musik på streamingtjenester og derved fået udbetalt godt 4,5 millioner kroner i royalties, som musikere med reelle afspilninger var berettiget til. Han er desuden tiltalt for ulovlig kopiering og tilrådighedsstillelse, da nogle af musiknumrene oprindeligt er skabt, indspillet og produceret af andre musikere.

Sagen er den første af sin slags i Danmark og et tidligt eksempel på, hvordan teknologi kan anvendes til at begå databedrag for millioner, på rettighedshavere i musikbranchens bekostning. Når et så omfangsrigt bedrag med streaming af musik angiveligt har været muligt fra år 2013, understreger det, hvor stor en udfordring streamingbedrag kan blive fremadrettet, med udviklingen af kunstig intelligens

Læs også: En af verdens største sager om streamingbedrag står i kø i det danske retssystem  

Lang behandlingstid kan føre til nedsat straf 

Sagen har et stort potentiale til at danne præcedens, styrke politiets efterforskning på området og bidrage præventivt til at forhindre lignende lovovertrædelser i fremtiden. Såfremt tiltalte kendes skyldig, er der dog risiko for, at strafudmålingen vil blive påvirket af sagens behandlingstid, som RettighedsAlliancen også har beskrevet tidligere.

Her udtalte RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund følgende: 

Når sager som denne venter årevis på at komme for retten, forringer det muligheden for at statuere vigtige eksempler og følge trop med kriminelle, der ser muligheder i et hastigt voksende digitalt marked. Vi risikerer derfor at de mange ressourcer, samfundet bruger på at efterforske og føre sager, medfører nedsatte straffe, fordi sagerne trækker ud.  

Læs også DR’s artikel: En mand er tiltalt for at rage millioner til sig gennem snyd med musikstreaming: ‘Jeg vil ikke afvise, at sagen kan nå til Højesteret’