Foto: RettighedsAlliancen/Victoria Agerskov

Delt 4,2 mio. gange: Nyt forløb om respektret, billeddeling og samtykke 

jan 15, 2024 | Kampagner

15. januar 2024

Deling af sex- og nøgenscener er ulovligt og et brud på tilliden mellem skuespillere og deres publikum. Et nyt undervisningsforløb hos Gyldendal skal lære unge om billeddeling og samtykke på sociale medier. 

Deling af private, intime billeder uden samtykke har i mange år været en stor udfordring ved internettet, ligesom ulovlig deling af ophavsretsbeskyttet indhold. Men hvordan forholder det sig, når de delte billeder stammer fra filmscener med skuespillere, der selv har valgt at medvirke i nøgen- eller sexscener? 

At dele nøgen- og sexscener fra film på sociale medier er ikke alene grænseoverskridende for de implicerede men også ulovligt, da det krænker de pågældende skuespillere og instruktørers respektret, som er en del af ophavsretten til værket. Sagen om deling af nøgen- og sexscener i en gruppe på Reddit viser, at der er behov for oplysning på området.  

Læs også: Skuespilleres nøgenscener deles på Reddit: Platformen bør tage ansvar 

Vi kan lære af Reddit-sagen 

Derfor lancerer RettighedsAlliancen, i samarbejde med Dansk Skuespillerforbund, en Spot på-artikel i samfundsfag hos Gyldendal, hvor udskolingselever i grundskolen skal lære om ophavsret, respektret, billeddeling og samtykke. Forløbet tager udgangspunkt i Reddit-sagen fra 2023, hvor ikke mindre end 347 nøgenscener fra danske film og tv-serier systematisk blev delt med 6.000 anonyme brugere i en lukket gruppe på Reddit. Reddit-gruppen blev hurtigt lukket ned, da krænkelserne blev opdaget. Sagen behandles nu af Politiet, efter en anmeldelse fra RettighedsAlliancen i maj 2023, på vegne af Dansk Skuespillerforbund. 

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger: 

“Kreativt indhold er skabt med hjerteblod, ambitioner og personlig investering fra de involverede, og derfor er det så vigtigt, at vi har ophavsretten til at beskytte dem, der lever af at skabe film og andre former for kreativt indhold. Deling af nøgen- og sexscener er en alvorlig krænkelse af værket og i særdeleshed af de forurettede skuespillere. Med undervisningsforløbet håber vi at kunne øge respekten for andres indhold, og lære de unge om, hvor grænsen for billeddeling går.” 

Muligt at standse deling af nøgen- og sexscener 

Som repræsentant for danske skuespillere oplever Dansk Skuespillerforbund, at digitale krænkelser er en stor udfordring, der rammer mange af deres medlemmer. Alene i reddit-sagen blev over 100 kvindelige danske skuespillere udsat for deling af nøgen- og sexscener, de medvirker i. Men mange føler sig magtesløse og ved ikke, at det er muligt at sætte ind overfor deling af nøgen- og sexscener, gennem håndhævelse af skuespilleres respektret. Som del af indsatsen for at øge oplysning på området, har Dansk Skuespillerforbund valgt at være medafsender på undervisningsforløbet. 

Formand for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen siger: 

”Den her sag om misbrug af vores medlemmers rettigheder og ulovlig deling af deres arbejde, fyldte og fylder generelt rigtigt meget i vores daglige arbejde i forbundet. I det her tilfælde var RettighedsAlliancens indsats af allerstørste betydning. Dels kan vi vise medlemmerne, at vi kan gøre noget, også når krænkelserne foregår i en global virkelighed, og at det har konsekvenser for dem, der krænker. Vores naturligt tætte samarbejde med RettighedsAlliancen bliver kun stærkere med udviklingen af kunstig intelligens og beskyttelsen af skuespilleres rettigheder. Jeg har en drøm om, at vi kan gøre de unge bevidste om digitale rettigheder.” 

Materialet til ’Delt 4,2 millioner gange’ er gratis tilgængeligt via Gyldendal her