Foto: Glenn Carstens Peters

Det lovlige valg bliver et nemmere valg

okt 17, 2018 | Kampagner

17. oktober 2018

Danmark er foregangsland, når det kommer til digitale værktøjer mod ulovlig streaming, og lanceringen af den fælles indsats Share With Care er endnu en milepæl, der sætter Danmark på verdenskortet. Blokeringerne af ulovlige sider, bliver derfor nu suppleret med FilmFinder, der guider brugerne direkte fra ulovlige til lovlige tjenester.

9. oktober blev relanceringen af kampagnen Share With Care markeret ved en konference i Industriens Hus. Her deltog en lang række aktører fra kulturlivet samt kulturministeren til en dag med oplæg og debatter om ophavsrettens udfordringer på det digitale marked.

Rækken af digitale værktøjer, der allerede eksisterer i bekæmpelsen af ulovlig streaming, virker og stopper langt størstedelen af trafikken til de blokerede tjenester. Men der står stadig en stor fælles opgave foran branchen.

Kulturminister Mette Bock understregede vigtigheden af samarbejde:

“Share With Care ønsker at værne om den kultur, vi allesammen har glæde af, men vi kan ikke løse problemerne hver for sig. Vejen frem er samarbejde og en fælles indsats på tværs af brancherne. Dermed får vi en situation, der gavner borgerne, men sandelig også rettighedshaverne.”

Share With Care er et bevis på, at netop samarbejde er vejen frem. Bag kampagnen står foruden RettighedsAlliancen også Teleindustrien, Dansk Industri og Kulturministeriet. Share With Care vidner om at kombinationen af blokeringer med adfærdsdesign og oplysning har en stærk effekt på regulering af ulovlig adfærd.

”Med Share With Care stopper vi ikke blot brugere på vej ind på ulovlige tjenester. Nu viser vi dem også de lovlige tjenester med FilmFinder. Vi gør det simpelthen nemmere at være både lovlig og sikker på internettet, og det kan vi se virker,” fortæller RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund.

Og netop Share With Cares tilgang til brugeren istemte kulturministerens menneskesyn. Ministeren gjorde det i sit oplæg på konferencen klart, at hun ikke tror, borgerne ønsker at være ulovlige på internettet, men at det kan være svært at navigere i de mange tilbud på nettet, og nogle gange er det nemme valg, det ulovlige valg. Det er netop her, Share With Care vil gøre en forskel, da det dæmmer op for de ulovlige sider, og samtidig gør de lovlige tjenester mere synlige for brugerne.

Læs også artiklen “Share With Care sætter øget fokus på lovlige tjenester”

Læs mere om Share With Care eller find en film eller serie på FilmFinder.

Nedenfor kan du se video fra konferencen, hvor kulturminister Mette Bock, direktør for RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund, og direktør hos Blockbuster, Casper Hald, fortæller om Share With Care og indsatsen mod de ulovlige tjenester.