Foto: Patpitchaya

Dialogforum stopper pengestrømme til kriminelle: Nu opfordres flere aktører til at deltage i samarbejdet

jun 6, 2024 | Samarbejder

6. juni 2024

Kulturministeriet og RettighedsAlliancen opfordrer danske virksomheder til at tilslutte sig samarbejdet i Dialogforum om at afskære trafik og pengestrømme til tjenester med rettighedskrænkende indhold og dermed skabe et mere lovligt internet.

Ulovlige internettjenester og hjemmesider med rettighedskrænkende indhold finansieres i stor stil gennem annoncer og trafik, som genererer store summer til de kriminelle bagmænd, der står bag.

Gennem Kulturministeriets Dialogforum samarbejder en række danske aktører derfor om at bekæmpe de pågældende tjenester, ved at sætte ind overfor deres økonomiske fundament. Det foregår ved, at betalingsformidlere og annoncører afskærer pengestrømme til tjenester med ulovligt eller rettighedskrænkende indhold, og derved er fælles om at sikre et mere sundt og lovligt internet.

Kulturministeriet og RettighedsAlliancen ser et stort potentiale for at udvide samarbejdet i Dialogforum med flere deltagere. En analyse af Dialogforums udviklingsmuligheder viser, at især søgemaskiner, anbefalingstjenester, betalingstjenester og sociale medier kan yde et vigtigt bidrag i indsatsen ved at implementere listen over de pågældende tjenester i deres systemer.

Derfor opfordres danske virksomheder til at undersøge, hvorvidt de kan bidrage til at stoppe annoncering og trafik til tjenester med ulovligt indhold, ved at deltage i Dialogforum.

I videoen siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt:

”Det er Kulturministeriet, der står bag Dialogforum, og det gør vi, fordi jeg mener, at det er vigtigt, vi på tværs af brancher og sektorer står sammen. For jo flere virksomheder og organisationer, der tilslutter sig Dialogforum, jo bedre rammer har vi for at skabe et trygt, sikkert og lovligt internet.”

RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, siger:

Søgemaskiner, anbefalingstjenester, betalingsformidlere og sociale medier kan yde et meget værdifuldt bidrag til Dialogforums arbejde for at afskære pengestrømme til hjemmesider med ulovligt indhold. Vi håber, at mange virksomheder og organisationer vil tage del i Dialogforum og dermed bidrage til indsatsen for at beskytte kreativt indhold og skabe et mere sikkert og lovligt internet.

Holger Rosendal, chefjurist i Danske Medier, siger:

”Det er vigtigt at forhindre pengestrømme til ulovlige onlinetjenester for at beskytte kreative producenters indhold, herunder mediernes, og for at skabe et mere sikkert og lovligt internet. Det kræver en fælles indsats, og derfor opfordrer Danske Medier andre aktører til at tage del i Dialogforum, som gør en stor forskel for beskyttelsen af kreativt indhold.”

Om deltagelse i Dialogforum

Ved at deltage i Dialogforum samarbejder aktører om at skabe et mere sikkert og lovligt internet ved at stoppe pengestrømme til hjemmesider med ulovligt og krænkende indhold. Det foregår på den måde, at aktørerne underskriver Kodeks om samarbejde og derefter ved hjælp af en liste med de pågældende hjemmesider, implementere disse i egne systemer, således de ikke sender trafik til de krænkende hjemmesider. Samarbejdslisten bliver løbende opdateret med de hjemmesider, der indeholder rettighedskrænkende indhold. RettighedsAlliancen er af Kulturministeriet blevet udpeget til at administrere listen.

Vil du vide mere?

Kontakt RettighedsAlliancen på mail@rettighedsalliancen.dk

Læs mere om Dialogforum, Kodeks og Samarbejdslisten her