Foto: Pressebillede, National enhed for Særlig Kriminalitet

Tidligere dømt får fængselsstraf for import og videresalg af falske PH-lampedele 

jun 6, 2023 | Retssager

6. juni 2023

En 27-årig mand fra Nordfyn er netop blevet dømt for ophavsretskrænkelser, for at have importeret falske dele til PH-lamper med henblik på videresalg. Manden har en tidligere dom bag sig for lignende forhold. 

Retten i Odense har den 1. juni 2023 idømt en 27-årig mand fra Nordfyn ni måneders ubetinget fængsel for ophavsretskrænkelse af særlig grov karakter. Dommen kommer efter, at den dømte fra foråret 2020 til marts 2021 har importeret tusindvis af kopidele til PH-lamper fra Kina, med det formål at samle delene til komplette lamper og videresælge disse i Danmark. Straffen gives som tillæg til en dom, på et år og tre måneders fængsel for groft hæleri af bl.a. PH-lamper, som den 27-årige modtog i december 2021. Udover tillægsstraffen på ni måneders ubetinget fængsel, har den dømte og hans kæreste fået konfiskeret et større kontant beløb, et sommerhus og to luksusure svarende til en samlet værdi af 1,1 millioner kroner, da det ikke kunne sandsynliggøres, at værdierne er anskaffet på lovlig vis. 

Louis Poulsen, som ejer rettighederne til de berørte PH-lamper, anmeldte først den nu dømte til Syd- og Sønderjyllands politi i maj 2020, hvorefter RettighedsAlliancen kort efter tog sagen videre til NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet). Dette efter at have opdaget, at vedkommende blandt andre solgte versioner af PH-lamper på DBA, som endnu ikke var blevet lanceret på markedet. NSK’s videre efterforskning af sagen førte til anholdelse af den 27-årige og beslaglæggelse af store mængder af kopier til PH-lampeskærme, som kunne knyttes til vedkommende. 

Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til om dommen skal ankes.

I en pressemeddelelse, udtaler specialanklager ved anklagemyndigheden under NSK Jan Østergaard:
”Jeg er tilfreds med dommen, der viser, at systematiske ophavsretskrænkelser tages meget alvorligt af myndighederne. Hvis man bygger en forretning på at sælge ulovlige kopivarer, kan man forvente at både politi og de retmæssige rettighedshavere vil interessere sig for det.”

Læs også: NSK’s pressemeddelelse om dommen

Dømt endnu engang 

Det er ikke første gang at den 27-årige er blevet stillet til ansvar for ophavsretskrænkelser. I 2016 blev han dømt efter ophavsretsloven, for at have importeret og solgt kopier af ophavsretsbeskyttede designværker på DBA. Også dengang var der tale om kopier af PH-lamper, som Louis Poulsen har ophavsrettighederne til, samt kopier af designermøbler, hvis ophavsrettigheder tilfalder Fritz Hansen og Fredericia Furniture (Dengang Erik Jørgensen Møbelfabrik). 

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger: 

“På baggrund af dommen står det klart, at handel med ulovlige designkopier ikke kan betale sig, men indebærer høje personlige konsekvenser, som konfiskation og fængselsstraf af denne størrelsesorden. Vi har et stort fokus på at komme de her kopier til livs, men ser ofte at der, som her, er tale om alvorlige systematiske krænkelser. Derfor er det vigtigt, at vi har en dedikeret styrke hos Sektionen for Rettighedsbeskyttelse ved NSK, som med specialiserede kompetencer formår at sætte en stopper for kriminelle bagmænd, igen og igen.”

General Counsel hos Louis Poulsen, Kristoffer Mejborn, siger:

”Vi er meget tilfredse med myndighedernes grundige og effektive håndtering af sagen. Selvom der er tale om en unik og enkeltstående sag, er det tankevækkende at få afdækket et så omfattende forløb med ulovlig import og videresalg af kopivarer. Vi vil fortsat være meget opmærksomme på lignende aktiviteter, for at beskytte vores produkter, vores designere og i sidste ende vores kunder.”

Læs også: Restaurant dømt for fremvisning af 66 kopier af Hans J. Wegners ’The Chair’