Foto: Marvin Meyer

Fokus på ulovlig deling af studiebøger i æteren

maj 27, 2021 | I medierne

27. maj 2021

Der er behov for en kulturændring på uddannelsesinstitutionerne, når det gælder ulovlig brug af digitale studiebøger. Sådan lyder opfordringen fra Danske Undervisningsforlag i RADIO4 MORGEN, den 26. maj.

”Den yderste konsekvens er, at bredden i undervisningsmaterialet forsvinder, og at de studerende skaber dårligere vilkår for deres egen uddannelse.” Sådan sagde Sekretariatschef for Danske Undervisningsforlag Tawa Adetunji i RADIO4 MORGEN, onsdag den 26. maj. Radioprogrammet satte her fokus på, at der er et stort problem med ulovlig deling af studiebøger, blandt studerende på de videregående uddannelser.

I indslaget slog Tawa Adetunji fast, at der er et stort behov for, at uddannelsesinstitutionerne tager ansvar for at vende en uhensigtsmæssig kultur, hvor ulovlig kopiering bliver accepteret bredt på uddannelsesinstitutionerne. Og udfordringen er stor. En undersøgelse foretaget af Epinion viser, at 68 procent af de studerende er velvidende om, at videresalg og deling af digitale studiebøger er ulovligt, men gør det alligevel.

Hør indslaget i RADIO4 MORGEN her [30:50]

Som en del af indslaget, interviewede RADIO4 MORGEN en række studerende ved Aarhus Universitet, om hvorvidt de har benyttet sig af ulovlige kopier af studiebøger. Her svarede en af de adspurgte, at ulovlig brug af studiebøger blandt andet skyldes, at ”man har en tendens til at følge strømmen”. En opfattelse der understreger, at kulturen på uddannelsesinstitutionerne er en del af problemet, hvilket også blev påpeget i et nyligt debatindlæg i Akademikerbladet, skrevet af RettighedsAlliancen, Danske Forlag, Dansk Forfatterforening og Dansk Erhverv.

Læs mere om udfordringen her.

Læs Epinions undersøgelse her.