Foto: Glen Carrie

Mand dømt for at vise film ulovligt på Facebook

jun 2, 2021 | Retssager

2. juni 2021

Mandag d. 31. maj blev en mand idømt 20 dages betinget fængsel ved retten i Sønderborg, efter at have fremvist film og serier i en gruppe på Facebook. Sagen viser, at politiet nu udbreder efterforskning af IP-krænkelser til sociale medier.

På baggrund af anmeldelse fra RettighedsAlliancen, blev en mand idømt 20 dages betinget fængsel ved retten i Sønderborg, mandag den 31. maj, for at have fremvist film og serier i en gruppe på Facebook, uden tilladelse fra rettighedshaverne. I gruppen under navnet ’Facebio’, fremviste den dømte film via Facebooks Live-funktion, hvilket resulterede i flere tusind visninger af filmene for gruppens medlemmer. Vedkommende uploadede desuden kopier af flere film til gruppens videobibliotek, som således kunne streames på valgfri tidspunkter.

Sagen endte som tilståelsessag, og dommen lød på 20 dages betinget fængsel, samt en erstatning på 55.000 kr. til de danske rettighedshavere. Sagen viser, at politiets IP-Taskforce også er til stede på sociale medier.

Det glæder RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund:

”Vi følger udviklingen nøje og kan se at ulovligt indhold på de lovlige tjenester er en stigende udfordring. Derfor er det helt afgørende, at IP-Taskforcen udbygger indsatsen og nu også efterforsker ulovlig brug af film og tv-serier på sociale medier. Det sender et klart signal om, at der intet harmløst er over at se og dele indhold ulovligt – heller ikke når det foregår på Facebook eller Youtube.”

Stigende udfordring på sociale medier

Sagen med ’Facebio’ er udtryk for, at det ulovlige marked i stigende grad gør sit indtog på lovlige platforme. Dette underbygges af data fra analysebureauet MediaVisions årlige ”Nordic Piracy”-spørgeundersøgelse om brugeradfærd i norden. Her fremgår Youtube og Facebook som de hyppigst benyttede platforme til ulovlig streaming af film og tv-serier i Danmark. 30 % af de danske pirater angiver, at de bruger YouTube til at finde ulovligt indhold, mens tallet for Facebook er 22 %. Målingen er foretaget før SØIK’s aktioner mod de danske pirattjenester, hvilket resulterede i at de sidste danske tjenester blev lukket ved årsskiftet. RettighedsAlliancen forventer, at det ulovlige forbrug på sociale platforme vil stige yderligere, blandt andet som følge af, at brugere af de nu lukkede tjenester finder nye veje. Derfor skal der politisk handling bag, hvis vi skal sikre, at den effektive indsats på torrent-tjenesterne udvides til de lovlige platforme. Maria Fredenslund siger:

”Med den foreliggende implementering af artikel 17 i ophavsretsdirektivet, er vi godt på vej, når det gælder mere effektiv regulering på de sociale delingsplatforme, hvor vi jo ser, at flere og flere tilbyder og benytter sig af ulovligt indhold. Når film og serier live-streames kræver det en proaktiv indsats med et effektivt værktøj der sikrer, at indholdet ikke kan afspilles, såfremt dette krænker ophavsrettigheder. RettighedsAlliancen har givet klart udtryk for, at ophavsretsdirektivet bør sikre, at platforme som Youtube stiller deres håndhævelsesværktøjer til rådighed og derved sikrer, at rettighedshaverne kan håndhæve deres rettigheder på en proaktiv måde.”

Læs også: RettighedsAlliancens høringssvar om implementering af Ophavsretsdirektivet fokuserer på håndhævelsesmuligheder