Et stort flertal i folketinget har netop vedtaget den nye lov om ophavsret. Loven forpligter onlineplatforme til at hente tilladelse fra rettighedshavere, når brugere uploader beskyttet indhold eller til at fjerne indholdet.
Onsdag den 3. juni, vedtog et stort flertal i folketinget den nye lov om ophavsret. Loven anerkender, at onlineplatforme har et ophavsretligt ansvar for brug af beskyttet indhold på deres platforme. Dermed sikres rettighedshaverne bedre vilkår for deres kulturprodukter, eksempelvis på platforme som YouTube og Facebook. Vedtagelsen implementerer EU’s ophavsretsdirektiv fra 2019 i dansk lovgivning.
Ifølge RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund, er den nye lov afgørende for at kunne nedbringe forbruget af ulovligt indhold:
”Det, at ophavsretsloven nu slår fast, at onlineplatforme har et ansvar overfor brug af ophavsretsbeskyttet indhold, giver effektive værktøjer til at kunne beskytte danskproduceret indhold mod misbrug. Dette er især væsentligt, fordi det ulovlige forbrug af indhold i højere grad flytter til platforme som YouTube og Facebook. I RettighedsAlliancen ser vi frem til, at følge Kulturministeriets arbejde for at sikre en effektiv ibrugtagning af den nye lov.”
Vedtagelsen af den nye ophavsretslov betyder, at onlineplatforme skal indgå aftale med rettighedshavere, for det indhold, som brugere uploader til platformen. I tilfælde, hvor der ikke er indgået aftale med rettighedshaverne, er platformen forpligtet til at sikre, at indholdet ikke er tilgængeligt på platformen. Dermed er loven afgørende i arbejdet for at komme ulovlig brug af indhold til livs, da flere og flere benytter sig af lovlige tjenester til eksempelvis at streame og dele film ulovligt.
Loven træder i kraft mandag den 7. juni 2021.