Foto: Os Der Elsker Viden

’Os Der Elsker Viden’ intensiveres mod semesterstart

jan 18, 2023 | Kampagner

18. januar 2023

Lige om hjørnet venter et nyt semester for landets studerende, og det er for mange lig med pensumlister og bogindkøb. Desværre betyder det også en stigning i ulovlige delinger af studiebøger.

Semester- og studiestart er de tidspunkter på året, hvor der sker absolut flest ulovlige delinger af digitale studiebøger. Derfor giver vi kampagnen ’Os Der Elsker Viden’ ekstra vind i sejlene frem mod semesterstart for at minde de studerende om, at digitale studiebøger skal anskaffes lovligt.

Ligesom de forgangne år er formålet med oplysningsindsatsen både at udbrede viden til de studerende om, hvornår det er hhv. lovligt og ulovligt at kopiere og dele studiebøger, samt at understrege at brud på reglerne er alvorligt ulovligt og at det kan have store konsekvenser for den enkelte at bryde loven. Kampagnen informerer derfor om de personlige risici, der er ved at dele studiebøger ulovligt, hvor flere sager ender i retten. Senest blev en 26-årig mand i begyndelsen af januar dømt for at sælge ulovlige digitale kopier af studiebøger på DBA.

Læs også: Dømt for ulovligt salg af studiebøger

’Os Der Elsker Videns’ infografikker med konsekvensfortællinger og gode råd til lovlig adfærd annonceres i semesterstartsperioden på Facebook og Instagram. Erfaringen viser at kampagnen rammer mere end 150.00o personer i målgruppen, og derfor må antages at oplyse en stor del af de studerende på videregående uddannelser om regler og konsekvenser på området.

Tættere samarbejde med uddannelsesinstitutionerne

Udfordringen med ulovlig deling af studiebøger ligger ikke kun i manglende oplysning, men også i en række normer i det danske studieliv, der kræver en kulturændring for at komme til livs. RettighedsAlliancen har intensiveret samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne som middel til at bryde med normerne hos de studerende. Derfor vil de studerende også møde ’Os Der Elsker Viden’ netop på institutionerne, hvor RettighedsAlliancen, i tæt samarbejde med forlag, forfattere og uddannelsesinstitutioner, har udviklet materiale til undervisere og tutorer. Materialet består bl.a. af slides, der kan bruges i forbindelse med semesterstart, en quiz om regler for deling af studiebøger samt en række af kampagnens grafikker, der kan bruges på sociale medier.

Grafikker til brug på sociale medier kan hentes her.

Materialer til uddannelsesinstitutioner kan hentes her.

Se mere om ’Os Der Elsker Viden’ her.

Find ‘Os Der Elsker Viden’ på Instagram.

Find ’Os Der Elsker Viden’ på Facebook.