EU kan lære af Danmarks gode erfaringer fra DK Hostmaster med at verificere kunder på online platforme. Det skriver RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund i det Bruxelles-baserede medie ’EURACTIV’.
På rejsen mod et mere sikkert internet, går Danmark foran i EU. I et indlæg hos det Bruxelles-baserede medie ’EURACTIV’, opfordrer RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund EU-kommissionen til at bygge videre på Danmarks erfaringer og målrette ’Know Your Business Costumers (KYBC) bredt mod online platforme. Her stiller RettighedsAlliancen spørgsmålstegn ved kommissionens forslag i december 2020 til Forordningen Digital Services Act, som indskrænker forpligtelsen til markedspladsudbydere som eksempelvis Amazon. Her tjener Danmark som eksempel på, hvorfor et bredt krav om verifikation på onlineplatforme virker.
”I Danmark har vi set DK Hostmaster demonstrere, at verifikation af tredjepartskunder er en simpel og effektiv vej til et mere sikkert og lovligt internet for alle. Derudover er det tilmed nemt at implementere hos alle relevante formidlere af online platforme, eksempelvis udbydere af domænenavne, hostingudbydere samt reklame- og betalingsudbydere.” Skriver Maria Fredenslund i indlægget hos EURACTIV.
Læs det fulde indlæg for ’EURACTIV’ her
Den danske model sikrer, at .dk-domæner ikke anvendes anonymt eller under falskt navn, hvilket forhindrer kriminelle i at drive ulovlig virksomhed på internettet. Men vejen til et mere lovligt internet kræver, at andre domæneudbydere følger trop og verificerer deres kunder. Ellers flyttes de kriminelle aktiviteter til andre domæner, hvor det er muligt at være anonym. Her bør EU sikre en ensartning på tværs af unionens lande og domæneudbydere.
Maria Fredenslund undrer sig over, at EU-kommissionen vil begrænse KYBC til at vedrøre online markedspladser, når Danmark har demonstreret, at bred forpligtelse til at verificere tredjepartskunder hos online aktører, er et af de mest effektive redskaber til at komme den kriminelle adfærd til livs. Hos RettighedsAlliancen er opfordringen klar:
”Hvis EU er seriøs omkring at sikre, at ’det, der er ulovligt offline, også er ulovligt online’, bør KYBC-kriterierne gælde alle relevante online platforme og serviceudbydere inklusiv – men ikke begrænset til domæne- og hosting-udbydere. Dette vil medvirke til at bremse tilstedeværelsen af ulovligt udbud og sikre, at et af DSA’s primære mål, kundesikkerhed, rent faktisk bliver mødt.” skriver Maria Fredenslund i indlægget hos EURACTIV.
Læs også: Online platforme i EU bør verificere deres kunder.