Foto: Privat

”Skærmen fuckr med dig”-undervisningsforløb om sikker og lovlig adfærd får flot feedback

jan 23, 2019 | Kampagner

23. januar 2019

Et digitalt undervisningsforløb, som RettighedsAlliancen har udviklet i samarbejde med forlaget Alinea og adfærdsbureauet /KL.7, er ude og bliver taget godt imod af både lærere og elever.

Mange tror, at unge, som er vokset op med internettet, automatisk er digitale indfødte, der sikkert og bevidst bevæger sig rundt på internettet. Men sådan er det langt fra, og det er de færreste, der ved, hvilke fodspor de sætter i de digitale landskaber, og hvordan man skelner lovligt fra ulovligt indhold.

Det erfarede RettighedsAlliancen, da de i efteråret testede et nyt digitalt undervisningsforløb på to skoler, der netop skal ruste unge til at agere sikkert på internettet. Der var god feedback fra både lærere og elever, der blev både mere bevidste om deres digitale adfærd, og samtidig var overraskede over, hvor mange personlige oplysninger de kaster fra sig, når de benytter sig af internettets mange muligheder.

Gennem forløbet bliver eleverne blandt andet undervist i, at internettet ikke er gratis, og at det har konsekvenser at bryde loven, også når det foregår bag en skærm.

”Karakteren af problemerne med digital kriminalitet er efterhånden så alvorlig, at der er brug for akut handling. Oplysning og bevidsthed om vores digitale færden er helt centralt for, at vi kan sikre, at unge ikke havner i hænderne på digitale kriminelle, når de bevæger sig rundt på nettet. Og samtidig handler det om at sikre vores medlemmers eksistensgrundlag, for når bøger, film og andet indhold bliver brugt på de ulovlige tjenester, så går rettighedshaverne glip af indtægter. Omfanget af det ulovlige forbrug af indhold er i dag så stort, at det dominerer markedet for digitale forretninger for fx film. Med ‘Skærmen fuckr med dig‘ får vi fat i en meget essentiel målgruppe; de unge,” udtaler Maria Fredenslund, direktør for RettighedsAlliancen.

Ønsket med undervisningsforløbet er at få det spredt til så mange unge som muligt, så de bliver klædt på til at begå sig på internettet.

Alinea har i disse uger lanceret en kampagne på bl.a. Facebook og Instagram, som reklamerer for forløbet, ligesom en lang række uddannelsesmesser i de kommende uger får besøg med materiale om platformen.

Om ‘Skærmen fuckr med dig’

  • ‘Skærmen fuckr med dig’, er en digital læringsplatform, som er skabt for at fremme sikker og lovlig adfærd på internettet hos elever i udskolingen på de danske skoler.
  • Forløbet er udviklet til 7., 8. og 9. klasse og løber over 4,5 undervisningslektion
  • Materialet er gratis tilgængeligt på Alineas undervisningsportal
  • Projektet er finansieriet af EU-midler, Copydan Tekst og Node og RettighedsAlliancen

Læs også Unge bliver undervist i sikker og lovlig adfærd på internettet

Se videoen fra RettighedsAlliancens besøg på to folkeskoler