Efter flere aktioner af IP-Taskforcen i SØIK, er syv personer nu sigtet i sagen om den lukkede ulovlige tjeneste Asgaard, efter yderligere seks blev sigtet i går. Aktionerne har skabt nervøse trækninger hos de danske såkaldte ”release-grupper”.
Efter nytår kunne RettighedsAlliancen berette om, at Danmarks sidste tilbageværende ulovlige pirattjenester, Asgaard og ShareUniversity, var lukket ned. Dermed blev der sat punktum for ulovlige tjenester forankret i Danmark. I juledagene og i torsdags gennemførte SØIK’s IP-Taskforce flere aktioner, der tilsammen er resulteret i sigtelsen af syv danske bagmænd bag Asgaard
I en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden understreger vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra SØIK’s IP-Tasforce, at folk vil blive stillet til ansvar:
”(…) vi håber, at vi med anholdelserne og fængslingen har sendt det klare signal til de danske pirat-brugere, at SØIKs særlige IPR-enhed går målrettet efter nedlukning af de danske tjenester og efter at stille både bagmænd og brugere til regnskab – ingen er fredede,” siger Michael Lichtenstein.
I pressemeddelelsen fremgår det også, at de seks anholdte mænd er blevet sigtet for ophavsretskrænkelser af særligt grov karakter og, at de efterfølgende er blevet løsladt igen. Samtidig fremgår det, at der i forbindelse med anholdelserne blev foretaget ransagninger af de pågældendes hjem, hvor IT-specialister fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) assisterede SØIK med at sikre beviser til sagen.
Læs også: De sidste danske pirattjenester er lukket og slukket
RettighedsAlliancen: Vi er til stede
I kølvandet på nyheden om Asgaard-bagmændenes anholdelse, har RettighedsAlliancen observeret, at flere inkarnerede brugere og en af de såkaldte ”release-grupper” er lukket ned af frygt for retsligt efterspil og erstatningskrav.
Release-grupper grupper af personer, der samarbejder om at udgive indhold på ulovlige tjenester som førnævnte Asgaard. Disse release-grupper specialiserer sig inden for specifikke indholdstyper fx film, artikler, tv-serier, e-bøger eller musik, og de enkelte grupper har i nogle tilfælde fortrinsret til at dele deres specifikke indholdstype.
En af disse release-grupper, som RettighedsAlliancen har observeret, er lukket ned, går under navnet ”Xor06” og er en gruppe, der har fokus på at udgive e-bøger, lydbøger, ugeblade, aviser, magasiner og artikler bag betalingsmure. For artiklers vedkommende foregik det på den måde, at en bruger kunne bestille en artikel, som så straks blev lagt på tjenesten. Gruppen har nu meldt ud, at de lukker ned for deres aktiviteter.
RettighedsAlliancen ser gerne, at andre release-grupper følger eksemplet og lukke ned øjeblikkeligt. SØIK’s aktioner har ramt dybt ned i det ulovlige piratmiljø, og vi kan se, at flere af piraternes kommunikationsplatforme er lukket ned til følge.
De handlinger, der foregår på de ulovlige tjenester anses som alvorligt ulovlige, og sagerne vil kun blive mere alvorlige, jo længere tid aktiviteterne fortsættes, forklarer RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund:
”Strafferammen for denne type af kriminalitet er seks års fængsel, og IP-Taskforcen i SØIK har vist med den seneste aktion mod Asgaard-bagmændene, at ingen kan føle sige sikre. De er enormt godt klædt på til at efterforske og sætte hurtigt og effektivt ind i denne type sager.”
Foto: Sky Design / Shutterstock
Yderligere seks personer bag ulovlig dansk pirattjeneste er sigtet
15. januar 2021