Foto: Dane Deaner

Ulovligt salg af kopimøbler udløser bødestraf til café

aug 19, 2020 | Retssager

19. august 2020

En café på Frederiksberg har modtaget en bødestraf på 20.000 kroner for ulovligt salg af 24 kopier af Hans J. Wegners Y-stol. Straffen minder endnu engang om vigtigheden af at vælge originaler.

Nyd din kaffe i den klassiske Y-stol. Sådan troede kunder på Frederiksberg caféen formentlig, at de kunne drikke deres americano – i et stykke klassisk dansk design af stjernearkitekten Hans J. Wegner.

Først da inventaret skulle skiftes, og stolene blev sat til salg på den Blå Avis til blot 1.500 kroner stykket, blev det tydeligt, at der var tale om ulovlige kopier. Caféen erkendte sig skyldig uden retssag og vedtog dermed et bødeforlæg på 20.000 kroner for det ulovlige videresalg. De 24 Y-stole blev overdraget til politiet med henblik på destruktion.

Originaler er både det etiske og sikre valg

Det er dog langt fra første gang at en café, restaurant eller butik smykker sig med kopivarer, selvom det er ulovligt at fremvise kopier af møbler på offentlige steder, når de er omfattet af ophavsretten.

Bl.a. derfor gik RettighedsAlliancen og en række designmedlemmer i 2020 sammen om flyeren ”Hvorfor Originaler?”, der har til formål at informere og guide til at vælge originalt design frem for ulovlige kopier.

I forbindelse med lanceringen af ”Hvorfor originaler” udtalte RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund, at samarbejdet er et udtryk for nødvendigheden af at oplyse om de valg, der hører med til at vælge originaler:

”At investere i et originalt stykke design handler om meget mere end økonomi. Det er også et spørgsmål om tilvalg af etik, sikkerhed, bæredygtighed og tradition. Kopimøbler er ikke produceret efter samme standarder som originalerne og kan være decideret farlige at have stående,” forklarede hun.

Flyeren byder derfor på fakta om sikkerhed og bæredygtighed, og giver gode råd til, hvordan man kan kende forskel på en original og en kopi, og hvordan man sikrer sig ved bl.a. internethandel.

Læs mere i ”Hvorfor originaler?” her på både dansk og engelsk.