Foto: Gabriele Diwald

Dansker dømt for salg af kopimøbler via DBA

mar 24, 2017 | Retssager

24. marts 2017

Den 28. februar 2017 dømte retten i Nykøbing Falster en dansker skyldig i salg af kopimøbler via DBA (Den Blå Avis). Sagen blev anmeldt i juni 2014 af RettighedsAlliancen på vegne af bl.a. Fritz Hansen, Louis Poulsen og Erik Jørgensen. Politiet ransagede, efter en indledende efterforskning, tiltaltes hus og beslaglagde der flere kopiprodukter. Politiet fandt kopiprodukter til en værdi af mere end 2 millioner kroner på tiltaltes bopæl og i en garage på tiltaltes grund. 

Tiltalte blev idømt 6 måneders betinget fængsel med et krav om bl.a. 120 timers samfundstjeneste og blev også dømt til at betale en høj erstatning på næsten en halv million kroner.

Dommen er på linje med en række domme, der er faldet de seneste år i forbindelse med salg af kopivarer til danskere. Dommene slår alle fast, at det er kriminelt at sælge kopier til danskere. Det er uanset hvilken salgsplatform og teknologi, der er tale om, og hvor i verden salgsplatformen befinder sig. I denne sag var der tale om en dansk platform og en dansk bagmand, men der er lige så ofte tale om udenlandske hjemmesider og udenlandske bagmænd.

De udenlandske kopihjemmesider og bagmænd er uden for dansk jurisdiktion. Det betyder helt konkret, at det danske politi ikke kan gøre noget for at stoppe tyverierne af dansk design, og derfor går RettighedsAlliancen i stedet til den civile domstol for at stoppe de kriminelle aktiviteter ved hjælp af en blokering.

Blokeringen af kopihjemmesider tjener to meget vigtige formål: At det bliver sværere for bagmanden at sælge sine kopiprodukter til danskere, men også at vi danskere bliver oplyst om, at det er ulovligt, og det at købe kopier kan sidestilles med at købe tyvekoster.

Det er de færreste danskere, der – når de køber kopimøbler – er bevidste om, at det involverer alvorlig kriminalitet. For så ville de fleste undlade at gøre det, og det er netop derfor, det er så vigtigt at oplyse om, at det er drønulovligt – og at det også udgør en risiko for køberen selv. For ud over at køberen intetanende støtter organiserede kriminelle, jf. Interpol, risikerer køberen at miste sine penge, da flere varer beslaglægges og destrueres i tolden.