Foto: Screenshot af shareuniversity.org

Bagmand bag ShareUniversity idømt 60 dages betinget fængsel  

okt 6, 2023 | Retssager

6. oktober 2023

Med den store samling af dømte bagmænd bag de danske fildelingstjenester, har vi i Danmark fundet en effektiv model til at bekæmpe ulovlig fildeling med begrænsede ressourcer. Men det er afgørende, at vi fortsat værner om de specialiserede kræfter i NSK 

Torsdag blev endnu en bagmand i det danske fildelingsmiljø stillet til ansvar, da en 24-årig mand fra Silkeborg blev idømt 60 dages betinget fængsel for ophavsretskrænkelser. Han var en af flere bagmænd bag ShareUniversity, den sidste danske fildelingstjeneste som lukkede ned, efter politiets aktioner mod den danske piratscene i 2020. Som programmør var den nu dømte med til at skabe og udvikle tjenesten, hvormed han medvirkede til, at et højt antal brugere fik ulovlig adgang til tusindvis af ophavsretsbeskyttede værker, som f.eks. film, musik og e-bøger.

Efter anmeldelse fra RettighedsAlliancen i 2020, blev sagen efterforsket af NSK og ført som en tilståelsessag i Retten i Viborg. Forud for retsmødet, havde den nu dømte indgået forlig om at betale 20.000 kr. i erstatning til de berørte rettighedshaverne. 

Specialanklager hos NSK, Jan Østergaard, siger:
”Jeg er tilfreds med dommen, der hviler på et grundigt efterforskningsarbejde. Dommen understreger, at ophavsretskrænkelser er en forbrydelse, som bliver taget alvorligt af retssystemet.” 

Læs NSK’s pressemeddelelse om dommen her

Den danske model virker  

Det ulovlige fildelingsmiljø er en yderst kompleks opgave at håndtere, særligt når myndighedernes allokerede ressourcer er begrænsede. Alligevel har Danmark været foregangsland og formået at skabe banebrydende resultater ved at få bugt med de danske fildelingstjenester. Det har haft stor betydning for at begrænse den ulovlige deling af dansk indhold. Succesen skyldes, at vi har etableret en model, hvor RettighedsAlliancen, som repræsentant for rettighedshaverne, undersøger og anmelder krænkelser, hvorefter Sektionen for Rettighedsbeskyttelse under NSK efterforsker sagerne og rejser tiltale.  

Modellen har vist sig afgørende for, at NSK’s specialiserede ressourcer til efterforskning af rettighedskrænkelser kan prioriteres fornuftigt. Det ses ved aktionerne i 2020 mod de største danske fildelingstjenester DanishBits og NordicBits, som kort efter førte til den danske piratscenes kollaps. I Zetlands podcast ”Frederik Forklarer internettet”, fortæller Thomas Heldrup historien bag, hvordan de fire danske fildelingstjenester blev lukket ned i rap.

Screenshot fra shareuniversity.org, den 24. december 2020

Af frygt for at lide samme skæbne som bagmændene bag DanishBits og NordicBits, annoncerede Asgaard og ShareUniversity at de ville lukke ned på trods af en enorm tilvækst i brugere. Dog viser denne sag, samt sagskomplekset mod de syv Asgaard-bagmænd, at det allerede var for sent.   

Hør Zetlands podcast: En jurist gik undercover piratmiljøet i Danmark. Og fældede filmbranchens fjende nummer ét.

Værne om ressourcer  

De specialiserede kompetencer i Sektionen for Rettighedsbeskyttelse hos NSK har været afgørende for at det danske fildelingsmiljø aldrig har fundet fodfæste igen, og at en lange række af bagmænd bag Asgaard, DanishBits, NordicBits og Share University er blevet stillet til ansvar. Til februar venter retssagen mod den formodentlig sidste bagmænd i Asgaard-sagskomplekset.  

Sagerne mod bagmænd, uploadere, seedbox-udbydere og brugere har ikke alene en præventiv effekt i dansk kontekst, men møder stor beundring fra udenlandske myndigheder og rettighedshavere. Men resultaterne var ikke mulige uden en dedikeret indsats i det danske politi. Vi skal derfor værne om ressourcerne i Sektionen for Rettighedsbeskyttelse i NSK, så vi fortsat kan bekæmpe rettighedskrænkelser. Her står vi overfor en rivende udvikling indenfor kunstig intelligens, som medfører nye udfordringer der kun kan løses gennem en specialiseret og dedikeret indsats.  

Læs også: RettighedsAlliancens brev til Rigspolitichefen: Opfølgning på henvendelse vedrørende behovet for fastholdelse af indsats for effektiv bekæmpelse af IPR-kriminalitet