Foto: Bill Oxford

Inkarneret bruger af fildelingstjenester dømt for ophavsretskrænkelser 

sep 13, 2023 | Retssager

13. september 2023

En 37-årig østjyde får 60 dages betinget fængsel og tillægsbøde på 10.000 kr., for ulovlig deling på flere fildelingstjenester 

Som følge af NSK’s ihærdige indsats mod det danske fildelingsmiljø, står flere bagmænd, uploadere og brugere af de nu lukkede tjenester overfor at skulle for retten i disse år. En af disse sager blev i dag afsluttet, da en inkarneret bruger blev idømt 60 dages betinget fængsel og en tillægsbøde på 10.000 kr. for ophavsretskrænkelser ved Retten i Randers. Forud for retsmødet, havde den nu dømte desuden indgået et forlig om at betale 10.000 kr. i erstatning til de berørte rettighedshaverne. Sagen blev i 2021 anmeldt til NSK af RettighedsAlliancen. 

Dommen bidrager til at statuere eksempler overfor brugerne af fildelingstjenester og har lighedstræk med en sag fra 2021, hvor en 35-årig mand blev idømt 60 dages betinget fængsel og erstatning for ulovlig fildeling på tjenesten DanishBits.  

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger:  

Med dagens afgørelse tegner der sig et større billede af, at domstolene ser strengt på brugerne af fildelingstjenester. Høje strafudmålinger har en præventiv effekt på ulovlig fildeling, og derfor glæder det os, at sagen kan bidrage positivt til at beskytte indhold fremadrettet.”  

I en pressemeddelelse fra NSK, siger specialanklager Jan Østergaard: 
”Jeg er tilfreds med dommen, der hviler på et solidt efterforskningsarbejde. Dommen sender et klart signal til alle fildelere om, at det kan have alvorlige konsekvenser ulovligt at dele film, musik og andet ophavsretsbeskyttet materiale.” 

Læs NSK’s pressemeddelse her

Kendt seriekrænker i fildelingsmiljøet  

Dommen falder efter, at den 37-årige mand i en periode fra december 2020 til marts 2023, har kopieret, delt og downloadet ophavsretsbeskyttede værker, herunder film, serier, talkshows, sportsoptagelser, standup comedy, musik med videre, på flere danske og nordiske fildelingstjenester.  

Den dømte var seriekrænker i fildelingsmiljøet, hvor han gjorde sig bemærket, ved brug af et gennemgående profilnavn på forskellige fildelingstjenester. Her var han en af de inkarnerede brugere, som fortsatte sine aktiviteter på de nye tjenester der opstod, efter nedlukningen af den danske piratscene ved udgangen af 2020. På tjenesterne SuperBits og NorTor delte han et stort antal værker, mens han på fildelingstjenesten DanishBytes både downloadede og delte værker i hobetal.  

De seneste år er en række af bagmænd og inkarnerede brugere i fildelingsmiljøet blevet dømt for ophavsretskrænkelser, herunder seks ud af syv bagmænd bag fildelingstjenesten Asgaard. Om to uger står endnu en central skikkelse i fildelingsmiljøet for skud, når en bagmand bag fildelingstjenesten ShareUniversity skal for retten den 28. september.  

Læs også: Brugere af ulovlige tjenester stilles nu til ansvar