Foto: Wordpress

Kriminelle bagmænd udnytter streamingboom under COVID-19

apr 21, 2020 | Analyse, Publikationer

21. april 2020

COVID-19 har tvunget folk i store dele af verden til isolation og social distancering. Det har betydet et boom i streaming af film og serier, men undersøgelser viser, at kriminelle udnytter forbrugernes tendens til at søge indhold på både lovlig og ulovlige tjenester.

Under krisen er der sket markante stigninger i forbruget af online streamingtjenester – både de lovlige og ulovlige. Men uanset hvordan film, serier og TV tilgås under COVID-19, skyer kriminelle bagmænd ingen midler i deres undergravning af filmbranchen, det lovlige streamingmarked og brugernes sikkerhed.

Iflg. en artikel fra MediaWatch, har cybersikkerhedsselskabet Mimecast på blot én uge, fra den 6. april over påskedagene, identificeret 700 kopier af Netflix’ abonnementsside. Ligeledes fandt de fire efterligninger af tjenesten Disney+. De falske abonnementssider bruges til at lokke personlige oplysninger som navn, adresse og betalingsoplysninger ud af brugerne.

Dermed presses det lovlige streamingmarked ikke alene af et stigende forbrug af ulovlige tjenester, men nu også af kriminelle bagmænds interesse i at lukrere på det stigende lovlige forbrug. Et stigende lovligt forbrug, der i udgangspunktet har hjulpet den kriseramte filmbranche.

1.5 milliard ophavsretskrænkelser

Ifølge nye tal fra sikkerhedsfirmaet OpSec Security har de i februar og marts observeret mere end 1,5 milliarder ophavsretskrænkelser på film, TV og musik. Ved Coronaepidemiens start i Europa i marts, skete der en markant stigning i brugen af ulovligt kopierede film, hvor hele 42 lande, der normalvis har ca. 100.000 ugentlige krænkelser, så en stigning på mellem 10 og 40 procent.

Det boom i online streaming, der kunne have været en håndsrækning til en presset filmbranche, er med det store udbud af ulovlige tjenester og kriminelle bagmænds økonomiske undergravning af de lovlige, i stedet blevet endnu en udfordring. En udfordring, der ikke alene berører branchen, men også de brugere, der i god tro giver deres personlige oplysninger væk, med forventningen om, at de varetages af lovlige udbydere.

RettighedsAlliancen arbejder derfor fortsat på højtryk for at identificere og blokere for ulovlige tjenester, og for at oplyse brugere om, hvordan man færdes sikkert på internettet og spotter ulovlige tjenester.