Foto: osderelskerviden.dk

’Os Der Elsker Viden’ kickstarter semestret

jan 24, 2022 | Kampagner

24. januar 2022

Med semesterstart lige om hjørnet, skal kampagnen ’Os Der Elsker Viden’ gøre det nemt for de studerende at anskaffe sig studiebøger lovligt.

Et nyt semester begynder snart på landets videregående uddannelser, og for mange studerende rimer det på indkøb af nye studiebøger. Derfor er semester- og studiestart de tidspunkter på året, hvor der sker absolut flest ulovlige delinger af digitale studiebøger. Kampagnen ’Os Der Elsker Viden’ vil gøre opmærksom på de konsekvenser, der er ved ulovlig deling af studiebøger samt klæde de studerende på til at træffe lovlige valg, når studiebøgerne skal klikkes hjem. 

Flere dømmes for ulovligt salg af digitale studiebøger 

En vigtig del af ’Os Der Elsker Viden’ er at informere de studerende om den personlige risiko man løber, ved at anskaffe sig studiebøger ulovligt. Det har senest vist sig i to retssager over efteråret 2021, hvor to unge danskere er blevet dømt for ophavsretskrænkelser, efter systematisk at have solgt adgang til kopier af digitale studiebøger. Dette har medført alvorlige konsekvenser i form af konfiskering og erstatningskrav, samt betinget fængselsstraf – hvilket medfører en plet på straffeattesten.

Læs også: Afgørelse: Fængselsstraf for systematisk ulovligt salg af digitale studiebøger

Ulovlig deling af studiebøger har dog først og fremmest alvorlige konsekvenser for de forlag og forfattere, som ejer rettighederne til værkerne. Hvis udviklingen fortsætter, risikerer vi at undergrave den danske vidensproduktion ­– økonomisk og fagligt. Da Danmark er et lille sprogområde, er afsætningsmulighederne begrænsede, og hvis den ulovlige deling samtidig forsætter med at stige, er den yderste konsekvens, at det ikke længere kan betale sig at producere danske værker i fremtiden. 

Om kampagnen 

De studerende vil primært møde ’Os Der Elsker Viden’ på Facebook og Instagram, hvor infografikker med konsekvensfortællinger samt gode råd til lovlig adfærd annonceres i semesterstartsperioden. Kampagnen har stor effekt netop på de sociale medier, da langt de fleste krænkelser foregår i grupper og private beskeder på Facebook. Derudover er landets uddannelsesinstitutioner blevet opfordret til at sprede budskaberne overfor de studerende, gennem oplysningsmaterialer og infografikker som deles via ’Os Der Elsker Videns’ Facebook og Os Der Elsker Videns Instagram, og desuden ligger til fri afbenyttelse på www.osderelskerviden.dk.

Læs også: RettighedsAlliancen og Danske Undervisningsforlag giver svar på spørgsmål vedrørende ulovlig brug af studiebøger hos DR TÆT PÅ.