Foto: Georgia Vagim

Popcorn Time er ulovlig – blokeres nu af danske internetudbydere

dec 6, 2017 | Retssager

6. december 2017

Retten på Frederiksberg har i går afgjort, at Popcorn Time-tjenesten skal blokeres i Danmark.

 

Mange danskere bruger Popcorn Time til at se film og tv-serier, og det har været en vanskelig sag for rettighedshavere og myndigheder i mange lande at få stoppet tjenesten, der uden betaling til kunstnere og virksomheder distribuerer deres film og serier ulovligt. Udfordringen er, at Popcorn Time er en decentral tjeneste, som brugerne i modsætning til en hjemmeside benytter via et program på deres computer eller fjernsyn, og at Popcorn Time distribuerer indhold, som hentes mange forskellige steder fra. RettighedsAlliancen meldte allerede i 2015 Popcorn Time til politiet, men det førte ikke til, at tjenesten blev stoppet (læs mere her).

Nu har danske virksomheder og kreative taget sagen i egen hånd, og Popcorn Time bliver blokeret via danske teleselskaber. Retten lagde til grund, at Popcorn Time kan sammenlignes med en medieafspiller, som EU-Domstolen for nylig har afgjort i sig selv stiller beskyttet indhold til rådighed (Filmspeler-sagen, sag C-527/15). Det betyder, at Popcorn Time er ulovlig, og at de pågældende tjenester, der leverer indhold og data, skal blokeres. De vitale dele, der gør Popcorn Time funktionsdygtig, sættes dermed ud af kraft, og Popcorn Time vil dermed ikke længere kunne benyttes af danske brugere.

Dommen er en milepæl i beskyttelse af produkter og rettigheder online, og den er et vigtigt signal om, at distribution af IP-produkter som film og tv-serier er ulovligt, uanset hvilken teknik og fremgangsmåde, der bruges.

RettighedsAlliancens anmeldelse af Popcorn Time til Bagmandspolitiet skete i første omgang, fordi der er tale om IP-kriminelle aktiviteter af en karakter, som forgrener sig til kriminelle netværk og har et særdeles stort omfang. Bagmandspolitiet håndterer i den forbindelse en dansk (.dk) hjemmeside, der markedsfører Popcorn Time, og hvor man kan hente programmet fra. Desværre uden at lukningen af hjemmesiden har stoppet Popcorn Time, som har kørt videre. Det er akut nødvendigt, at politiet sættes i stand til at håndtere den voksende kriminalitet, der sker på internettet, og derfor arbejder RettighedsAlliancen sammen med en række andre organisationer for, at politiet skal kunne blokere for IP-kriminelle webtjenester (læs mere her).

På den juridiske bane er det første gang, vi ser en retsafgørelse, der bestemmer, at et program i sig selv direkte krænker ophavsretten. Det er godt nyt for fremtidens håndhævelse over for digitale kriminelle, der i stigende grad benytter decentrale tjenester som Popcorn Time til at lave økonomisk kriminalitet og trække penge og trafik ud af danskerne.

Kendelsen på dansk

Blocking order in English