Foto: Wesley Tingey

Landsret slår fast: Udbredelse af ulovlige tjenester er strafbart

maj 1, 2019 | Retssager

1. maj 2019

Sidste år blev en mand idømt seks måneders betinget fængsel og konfiskation af mere end en halv million annoncekroner for at have udbredt den ulovlige tjeneste Popcorn Time. Sagen blev anket, men i tirsdags slog Landsretten fast, at det er ulovligt at opfodre til at bryde loven på nettet.

I februar 2018 satte Retten i Odense rammerne for en historisk sag i kampen mod ulovlig streaming. For første gang i Europa blev en person idømt fængsel for at medvirke og opfordre til digital kriminalitet.

Helt konkret blev den dengang 39-årige mand dømt for på sin hjemmeside popcorntime.dk at vejlede brugere i, hvordan de kunne installere og bruge den ulovlige tjeneste Popcorn Time, ligesom han rådgav om, hvordan de kunne undgå at blive opdaget af myndighederne.

Det var første gang i Europa, at en person blev dømt for medvirken til ulovlige aktiviteter på internettet.

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund er glad for, at det endnu engang er blevet slået fast, at det er ulovligt at medvirke til kriminelle handlinger, også når det foregår på internettet.

”Den her sag er både principiel og rigtig vigtig i kampen mod ulovlig streaming. Landsrettens dom sender et klart signal om, at det er alvorligt ulovligt at medvirke til digital kriminalitet. Og når man bidrager til at udbrede en ulovlig tjeneste som Popcorn Time, som her ved at markedsføre og tjene penge på den, så deltager man i kriminelle aktiviteter på tilsvarende vis, som var det foregået uden for skærmen. Derfor er vi meget tilfredse med, at der statueres et så klart og tydeligt eksempel på, at man er ansvarlig for de handlinger, man foretager sig, også når de foregår online.”

RettighedsAlliancen meldte Popcorn Time til politiet tilbage i 2015, og i 2017 blev tjenesten dømt ulovlig og blokeret af de danske teleselskaber. Men problemet med ulovlig streaming er langt fra løst, så derfor er netop denne dom utrolig vigtigt og et klart budskab til både bagmænd og brugere om, at der er tale om alvorlige kriminelle aktiviteter, og at det har juridiske konsekvenser, både at drive, bruge og udbrede dem.

Politiets synlighed på nettet er vigtig
Dommen er blandt andet et resultat af et øget fokus og flere ressourcer hos politiet til at bekæmpe netop denne form for online kriminalitet. Bagmandspolitiets IP-Taskforce blev i efteråret 2018 gjort permanent af Justitsminister, Søren Pape Poulsen, da effekten af en dedikeret enhed til digital kriminalitet ikke var til at tage fejl af.

Dette fremhæver Maria Fredenslund og fortæller, hvordan denne sag om udbredelsen af Popcorn Time er et direkte resultat af en stor indsats hos IP-Taskforcen. Men hun understreger samtidig, at det er bydende nødvendigt, at politiets ressourcer og værktøjer i kampen mod den omfattende digitale kriminalitet sikres.

”Politiet gør en kæmpe indsats, og det er denne sag endnu et godt eksempel på. Men det er vigtigt, at regeringen sikrer både bemanding og ressourcer hos politiet. Denne her kamp er ikke en, vi kan stå igennem alene, og hvis politiet skal fortsætte deres stærke arbejde, skal de være dedikeret til netop disse udfordringer,” fastslår Maria Fredenslund og afslutter:

”Danmark er foregangsland og andre lande i både Europa og resten af verden følger og inspireres af vores mange indsatser og unikke samarbejder.”