Foto: Linus Mimietz

Milepæl i kampen mod ulovlig streaming: mand dømt i historisk sag om Popcorn Time

feb 8, 2018 | Analyse, Retssager

8. februar 2018

Det er en historisk dom, der i går blev afgivet ved Retten i Odense. En 39-årig mand blev idømt seks måneders betinget fængsel og konfiskation af mere end en halv million kroner for på sin hjemmeside at udbrede den ulovlige filmtjeneste Popcorn time.

Sagen er principiel og den første af sin slags i Europa. Det fortæller Senioranklager fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Dorte Køhler Frandsen i en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden.

“Aldrig tidligere er en person blevet dømt for medvirken til at udbrede streamingtjenester. Dommen er derfor et vigtigt skridt i bekæmpelsen af ulovlig streaming på internettet og vil vække genklang i hele Europa,” sige Dorte Køhler Frandsen.

RettighedsAlliancen har længe arbejdet for at komme problemet med den voksende online-kriminalitet til livs. Det er derfor en glædelig nyhed, at der for første gang i Europas historie er faldet en dom som denne. Vi er på vej i den rigtige retning, men langt fra i mål. Netop derfor er dommen mod den 39-årige utrolig vigtig og et klart budskab til både forbrugere og bagmænd om, at der altså her er tale om alvorlige kriminelle aktiviteter.

Nye tiltag kampen mod ulovlig streaming
Denne dom er blandt andet resultatet af en øget opmærksomhed fra politikernes side. I november 2017 nedsatte justitsminister Søren Pape Poulsen en IP-taskforce, der med base hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet) fokuserer på den voksende cyberkriminalitet. En taskforce som RettighedsAlliancen længe har kæmpet for at få etableret og nu arbejder tæt sammen med, så der kan skrides effektivt ind over for den voksende digitale kriminalitet.

Det var allerede i 2015, at RettighedsAlliancen meldte Popcorn Time til Politiet. Dette førte til at to hjemmesider, som var en del af Popcorn Time-tjenesten , blev lukket. Desværre var politiet ikke i stand til at lukke for selve tjenesten, fordi politiet i dag ikke har de nødvendige værktøjer til at blokere for ulovlige tjenester – noget som RettighedsAlliancen fokuserer på, at politiet skal have. Først i december 2017 blev selve tjenesten med en dom i Retten på Frederiksberg gjort ulovlig, og danske teleselskaber blev pålagt at blokere de vitale dele af Popcorn Time-tjenesten i Danmark. Dermed kan danske brugere ikke længere bruge Popcorn Time.

Udfordringen med at komme en ulovlig streamingtjeneste som Popcorn Time til livs skyldes, at den er decentral og dermed ikke ligger på én samlet server, men er spredt ud på forskellige netværk og tjenester . Det betyder også, at man som Popcorn Time-bruger er en aktiv del af piratnetværket, fordi man både har indhold liggende på sin computer og er med til at dele indholdet med andre.

Således bliver den enkelte forbruger – ofte uden at være klar over det – en del af det kriminelle netværk. Det kan nemlig være svært at gennemskue, at Popcorn Time er et ulovligt program. For det ligner tilnærmelsesvis lovlige tjenester som Netflix og HBO, og da man downloader programmet til sin computer, akkurat som ved lovlige applikationer, sker filmstreamingen og -delingen således ‘bag’ skærmen og dermed skjult for den uvidende forbruger.

Filmindustrien taber hvert år milliarder i indtægter, fordi kriminelle sider som Popcorn Time udbyder ulovlige film gratis. Det er et tab ikke kun for branchen, men også for den enkelte forbruger, da der derfor bliver færre penge at lave nye film for.

Dommen i går er derfor et vigtigt skridt i kampen mod ulovlig streaming og ikke mindst et klart signal om, at vi altså har at gøre med grov kriminalitet, vi som samfund på ingen måde kan acceptere.